2024. április 29. - Péter

Gyurcsány már a közhangulatért is Orbánékat okolja

Magyarországon azóta zaklatottabb a közélet, hogy 2002-ben a Fidesz elvesztette a választást, amibe nem képes belenyugodni, és ezzel gyöngíti a közbiztonságot - mondta Gyurcsány Ferenc egy csütörtöki miskolci fórumon.
2009. február 27. péntek 06:20 - HírExtra
Egy osztrák lap cikkére hivatkozva a miniszterelnök közölte: nem lehet büntetlenül azt mondani Magyarország egyik politikai vezetőjének sem, hogy "bármit meg lehet csinálni, hogy bármilyen eszközt lehet használni, hogy lehet akár kimenni az utcára, és ott szembe fordulni a renddel, a törvénnyel, csak azért mert ez politikai érdekében áll".
Amennyiben valaki ezt sulykolja éveken keresztül, abban az esetben sokan úgy érzik ez nem helytelen, ugyanakkor ez bűncselekmény - mondta a kormányfő.

Ha valaki immár hetedik éve "gyújtogatja a magyarokat, az ne csodálkozzon, hogy egyik-másik eszét veszett őrült úgy gondolja, hogy oda lehet meni a falu végén álló házhoz, azt fel lehet gyújtani, az emberekre rá lehet lőni, ne gondolja, hogy az ő mondatai (...) csak úgy eltűnnek nyomtalanul" - mondta a miniszterelnök.

Aki ilyen hangulatot teremt az országban, az "ne csodálkozzon, hogy egy pont után olyan jelenségek is lábra kapnak, amelyek nagyon sokakban riadalmat, félelmet és aggodalmat keltenek" - tette hozzá, megjegyezve: ez azoknak a felelősége, akiknek a számára a politikai hatalom visszaszerzése fontosabb, "mint az ország nyugalmának, törvényes rendjének megőrzése."

A Der Standard liberális osztrák napilap kommentátora a Vetés beérik című csütörtöki jegyzetében arról írt, hogy a magyarországi romák elleni erőszak nem a semmiből lett. A szerző szerint még csak a fasisztoid Magyar Gárda másfél évvel ezelőtti megalakulását sem lehet nullpontnak tekinteni, jóllehet a szervezet létrehozása mérföldkő volt a kisebbségek és a másságot képviselők elleni gyűlöletkeltésben.

Az Orbán Viktor volt miniszterelnök köré tömörülő populista jobboldal ugyanis már évekkel azelőtt szalonképessé tette az agresszív akaratérvényesítésről, a demokratikus intézmények semmibe vételéről és a szélsőjobboldali csavargók felhasználásáról zajló diskurzust egy álnemzeti "konszenzus" számára.

A kommentátor emlékeztetett arra, hogy Orbán volt az, aki 2002-ben történt leváltása után nem akarta elfogadni a demokratikusan megtartott választás számára kedvezőtlen eredményét. "Polgári köröket" szervezett, amelyek a hatalomból kiszorult "vezérük" mellett tüntettek. Könnyen megeshet, hogy ezeknek a felheccelt "polgári mozgalmároknak" egyike-másika ma a gárdával együtt masírozik. "Vagyis kisarjad, amit korábban elültettek" - vélekedett a szerző.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását