2024. április 29. - Péter

A papok asszonyt akarnak?

A lengyel papok többsége feleséget és gyerekeket akar, egy részüknek titkos kapcsolata is van - mutatták ki lengyel kutatók.
2009. február 26. csütörtök 23:35 - HírExtra
A lelkipásztorok 12 százalékának van állandó kapcsolata, egyharmaduk már került intim kapcsolatba egy nővel - derül a poznani Adam Mankiewicz Egyetem szociológiai kutatásából, amelyet a cölibátus témakörében 800 pap részvételével végeztek. Jozef Baniak professzor szerint az eredmények még így sem tükrözik a teljes valóságot, a papok vélhetően nem fedték fel teljesen valódi érzéseiket.

Egy ilyen felmérés eredményei rendkívül komoly problémát jelentenek a katolikus egyház számára, mivel egy nő iránt érzett szerelem miatt már így is sok pap akasztotta szögre a reverendáját - írta a Dziennik című lap.

A felmérés szerint egy ilyen helyzetbe kerülve a megkérdezett lengyel papok 68 százaléka döntene úgy, hogy feladná hivatását, hacsak a nőtlenségre vonatkozó szabályok feloldásával vagy megváltoztatásával nem biztosítanának számukra más lehetőséget a család és az egyházi hivatás összeegyeztetésére.

A varsói jezsuiták provinciálisa ugyanakkor megvédte az apostoli időkre visszanyúló cölibátus intézményét, mondván, hogy a nőtlenségben élő papok jobban az egyháznak tudják szentelni magukat.

Európában elsőként Jozef Boniak már 2006-ban is végzett hasonló kutatást. Akkor a megkérdezett 1800 lelkipásztor 47 százaléka válaszolta azt, hogy inkább egy házas pap életét választaná a cölibátusban élőké helyett.

A cölibátus feloldásának kérdése gyakran kerül terítékre, de szakértők szerint nem várható fordulat az egyház véleményében, mivel XVI. Benedek pápa nem ül elég régóta a pápai trónon ahhoz, hogy reformok indulhassanak meg e téren.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sharapova2008
2009. február 27. 06:49
A cölibátus éppen olyan természet ellenes,mint a római katolikus egyház által elítélt abortusz.Ez utóbbit viszont nagyon is materiális okok hozták létre,a túlszaporodás okozta életnívó csökkenés.Igaz,hogy a cölibátust-amely nem bibliai eredetű-az egyház félelme az "egyházi vagyon" szétaprozódásától,meg attól:a nős papok elhanyagolják egyházi kötelezettségüket és arra a családra koncentrálnának,amelyet "kibicként"oly hangosan és oly nagy mellénnyel "véd" az egyház...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását