2024. május 17. - Paszkál

Hatályon kívül helyezték a határozatot

A Legfelsőbb Bíróság (LB) jogerősen hatályon kívül helyezte Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter azon határozatát, amely a Békés Megyei Önkormányzat fenntartásában működő egészségügyi intézmények ágyszámcsökkentéséről rendelkezett - közölte a megyei ö
2009. február 13. péntek 15:30 - Hírextra
Domokos László elmondta: a szakellátási normatívák egészségügyi szolgáltatók közötti felosztásáról szóló, 2007 márciusában született döntés azt jelentette Békésben, hogy például a Pándy Kálmán megyei kórház kapacitása 230 ággyal, vagyis az aktív ágyak 22 százalékával csökkent.

Az LB döntésével azt hangsúlyozta: a Békés Megyei Önkormányzat mint felperes által sérelmezett határozatokból nem állapítható meg, hogy az egészségügyi miniszter tiszteletben tartotta a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jog elvét. A bíróság ezért hatályon kívül helyezte a miniszter döntését és új eljárásra kötelezte az alperest.

A megyei önkormányzati elnök közlése szerint a miniszteri határozat következtében a megyei intézményeknél közel 1,9 milliárd forint bevételkiesés jelentkezett az elmúlt 22 hónapban. A szintén a megyéhez tartozó Tüdőkórház a csökkentések miatt további 100 millió forint veszteséget halmozott fel. A kényszerű átszervezések és a 230 fős létszámleépítések pedig összességében újabb 500 millió forintos költséget jelentettek a fenntartónál, aminek csak az ötödét kapták meg állami támogatásként.

Domokos László elmondta, hogy az így kialakult mintegy 2.5 milliárd forintos veszteségről, illetve az új jogi helyzet előállása miatt a napokban személyes találkozót kezdeményez a jelenlegi egészségügyi miniszterrel. Hozzátette: az LB ítéletét csak a napokban kapták kézhez, így az első számításokat még további pontosítások fogják követni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását