2024. április 29. - Péter

Játékok pozitív hatása

Ösztönzik a számítógépes videojátékok a gyermekek kreativitását, újítóképességét és együttműködési készségét, miközben az erőszakos magatartással nincs egyértelműen bizonyítható kapcsolatuk - véli egy európai parlamenti jelentéstervezet amelyet Brüsszelbe
2009. február 12. csütörtök 09:45 - Hírextra
Toine Manders, a jelentés holland liberális készítője - közelmúltbeli tanulmányokra hivatkozva - úgy fogalmazott, hogy sok esetben ezek a játékok nem veszélyesek, sőt a fentebb említett fontos készségek fejlesztéséhez járulhatnak hozzá.

A szöveg bizonyos részeiben szembemegy azzal a széles körben elterjedt nézőponttal, hogy egyes videojátékok erőszakosságot ültetnek a gyermekekbe. Elismeri ugyanakkor, hogy nem minden játék felel meg a gyermekek fejlettségi szintjének - hozzátéve, hogy egyes, szintén könnyen hozzáférhető filmek vagy könyvek is elsősorban idősebb közönség számára készülnek. Bizonyos körülmények között egyes programok valóban kiválthatnak erőszakosságot a játékosokból - áll a témáról kiadott sajtóközleményben.

Az EP ezért úgynevezett vörös gombot építene a videojátékokba, amely lehetővé tenné a szülők számára, hogy könnyen ellenőrizzék a játékokat, letiltsák azok használatát vagy időben korlátozzák a gyermekek hozzáférését. Sürgeti az európai uniós tagországokat, hogy közösen terjesszék ki azt a rendszert, amely aszerint osztályozza és kódolja a játékokat, hogy mely korosztálynak valók.

Statisztikákra hivatkozva Manders azt is megállapította, tévedés azt hinni, hogy a videojáték elsősorban a gyermekek számára kedvenc foglalatosság, ugyanis a játékosok átlagéletkora 33 év.
A szöveg szerint tavaly hétmilliárd euróra rúgott a videojátékokból eredő bevétel az Európai Unióban.
A jelentést márciusban még az Európai Parlament plenáris ülésének is jóvá kell hagynia, de a készítő várakozásai szerint ennek nem lesz akadálya.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását