2024. június 9. - Félix

Több pénz jut a kisebbségeknek...

A kisebbségek parlamenti képviseletéről, a kisebbségi önkormányzatok támogatásáról, a csángó magyarok segítéséről, valamint az ügyfélkapuról kérdezték többi között a képviselők Kiss Péter kancelláriaminisztert éves meghallgatásán az Országgyűlés emberi jo
2009. február 10. kedd 17:07 - Hírextra
Kiss Péter bevezetőjében arról beszélt, hogy bevált a kisebbségek jogairól szóló törvényi szabályozás, amely tavaly volt 15 éves.

Kitért arra, hogy 2008-ban bevezették a kisebbségi önkormányzatok feladatarányos támogatását, s a működő szervezetek 80 százaléka nyújtott be érvényes igénylést. Pályázatot hirdettek továbbá a kisebbségi intézmények kisebbségi fenntartásba történő átvételére. Az idén e célra 195 millió forint áll rendelkezésre.

A miniszter elmondta, hogy a 2009-es költségvetésben, ha kis mértékben is, de nőnek a kisebbségi célú támogatások.

Szászfalvi László (KDNP) azt mondta, hogy 2005-től a kisebbségi önkormányzatok támogatása gyakorlatilag be volt fagyasztva, s a kisebbségi közalapítvány támogatása is folyamatosan csökkent 2003-tól.

Dicshimnuszokat nem lehet zengeni - mondta. Az ellenzéki képviselő kíváncsi volt arra, miként szeretné a kormány ezeket a százmilliókat visszapótolni. Arról is érdeklődött, hogy a kormánynak van-e álláspontja a kisebbségek parlamenti képviseletéről.

Kiss Péter válaszában elmondta, hogy a kisebbségek parlamenti képviseletéről két koncepció készült, s a kisebbségi ombudsman is megtette javaslatát. A kormány 2008 októberében tárgyalt róla, novemberben a kisebbségi önkormányzatok elnökeivel tartottak konzultációt. Abban volt egyetértés, hogy ennek megteremtéséhez a választási törvény speciális szabályozására van szükség, például az ötszázalékos parlamenti küszöb megszüntetésére, a jelöltállítás szabályozására. A kérdés az általános képviseleti reformtól nem függetleníthető - fejtette ki.
Teleki László (MSZP) azt közölte, hogy a kisebbségek parlamenti képviseletével feltétlenül foglalkozni kell.

Ékes Ilona (Fidesz) a csángó magyarok támogatási rendszerének leépítését tette szóvá. Mint mondta, a támogatási keretösszeg 2007-ben a felére csökkent, s 2008-ban már ki sem írták a vonatkozó pályázatot. Arra volt kíváncsi, hogy az elkövetkezőkben is ezt a gyakorlatot kívánja-e követni a kabinet.

Fogarasiné Deák Valéria (MSZP) szerint ez a kérdés nem tartozik a miniszter hatáskörébe.
A miniszter a felvetésre azt mondta, hogy oktatási típusú támogatás jelen ismeretei szerint van, csak más módon, mint korábban. Emellett megemlítette a Szülőföld Alap 2,2 milliárd forintos keretösszegét, ami pályázati lehetőséget kínál az érintetteknek.

Pettkó András (MDF) az ügyfélkapu hétvégi meghibásodását vetette fel a tárcavezetőnek, "rémisztőnek" nevezve a történteket.

Kiss Péter hangsúlyozta, az ügyfélkapu megfelelő működtetése azért is fontos, mert a közszolgáltatásokat nagyban befolyásolja; mintegy 700 ezer állampolgár kapcsolódik a rendszerhez - mondta.

Farkas Flórián (Fidesz) arról beszélt, hogy a cigány kisebbségi önkormányzat a rendszerváltás óta nem látott, működésképtelen állapotban van. Meddig engedi a kormány, hogy olyan dolgok történjenek, mint az önkormányzati költségvetés elfogadásakor, amikor is nem volt előzetes egyeztetés - tette fel a kérdést.

Kiss Péter erre úgy reagált, kormányzati szereplőként nem vállalkozhat arra, hogy minősítsen. Ugyanakkor - mint mondta - kétségtelen - a költségvetési döntésekről szóló szabályozás rögzíti a sorrendet, amely szerint az elfogadást meg kell előznie a koncepció tárgyalásának. Az eljárási hiba, ha ez nem valósul meg, de a szabályozás azt nem mondja ki, hogy e nélkül a költségvetés érvénytelen. A tárcánál a felelősök ezekre felhívták az önkormányzat figyelmét is.
A bizottsági ülésen elhangzott, várhatóan március első hetében kerül majd sor a szlovák emberi jogi bizottsággal való együttes ülésre Pozsonyban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását