2024. április 25. - Márk

Elhalasztott indítás

Szeptemberre halasztották a világ legnagyobb részecskegyorsítójának, a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Központ (CERN) nagy hadronütköztetőjének (LHC) újraindítását, hogy elegendő idő álljon a javítások elvégzésére - jelentette be közleményben a
2009. február 10. kedd 18:20 - Hírextra
A nagy hadronütköztető, amely a világ eddigi legkomplexebb berendezése, a 13,7 milliárd évvel ezelőtt az ősrobbanás után röviddel uralkodó állapotokat hivatott újraalkotni. Az LHC Genf közelében, a francia-svájci határon egy 27 kilométeres földalatti alagútban található. A berendezés a protonnyalábokat a fényhez közeli sebességre hivatott felgyorsítani, majd ütköztetni egymással.

Az ütközések során új elemi részecskék jönnek létre, általában igen rövid élettartammal, amelyek tanulmányozásával az anyag tulajdonságait és a világegyetem keletkezésének titkait remélik megfejteni a fizikusok.

Az első protonnyalábokat szeptember 10-én vezették körbe a 10 milliárd dolláros (2 214 milliárd forintos) költséggel létrehozott létesítményben. Kilenc nappal később elektromos rövidzárlat és a hűtőrendszerben lévő hélium szivárgása miatt a hadronütköztetőt le kellett állítani. Az eredeti tervek szerint tavasszal indították volna újra a nagy hadronütköztetőt.

A CERN hétfői, késő esti közleménye szerint a javítás és új biztonsági eszközök beépítése után az első ütköztetéseket októberre tervezik, majd egy rövid technikai szünet következik, amelyet 2009. végére ütemeznek be, s ezután a berendezés a következő őszig megállás nélkül üzemel. A javítás költségeit 35 millió svájci frankra (6,67 milliárd forintra) becsülik a CERN szakemberei.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását