2024. május 3. - Tímea, Irma

Tüntetés a pszichiátriai módszerek ellen

Mintegy százan tüntettek a pszichiátriában használt módszerek ellen szombaton Debrecenben, a Kölcsey Központ előtt, ahol a Magyar Pszichiátriai Társaság tartotta vándorgyűlését - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.
2009. január 31. szombat 19:25 - Hírextra
Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány által szervezett demonstráció résztvevői szórólapokat osztogattak, amelyben felhívták a figyelmet, hogy "nincsenek valódi gyógymódok a pszichiátriában". Megítélésük szerint "a pszichiátria mai kezelései nem a valódi mentális egészség felé vezetnek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne léteznének olyan alternatívák, amelyekkel tényleges segítséget lehet nyújtani a mentális zavaroktól szenvedő embereknek...".

Degrell István professzor, a kongresszus elnöke az MTI tudósítójának elmondta: a demonstrálók nem zavarták meg társaságuk háromnapos, szombaton - a tüntetéssel egy időben - befejeződött tanácskozását.

A pszichiátriai betegségek immár népegészségügyi problémát jelentenek Magyarországon, az ország bizonyos részein kritikus állapotok uralkodnak - mondta a konferencia kapcsán, korábban az MTI-nek Degrell István.

A debreceni vándorgyűlés kapcsán hangsúlyozta: soha nem volt még ennyi témát átfogó gyűlés Magyarországon, a genetikától a szociálpszichológia témaköréig 285 előadás hangzott el a három nap alatt. A résztvevők száma meghaladta a kétezret.

Degrell István a kutatások közül kiemelte a genetikát mint az orvostudomány legjobban fejlődő területét, s beszámolt arról: egy átfogó vizsgálat keretében a debreceni orvoscentrum több egyetemmel és pszichiátriai központtal összefogva ötszáz skizofrén beteg genetikai állományát fogja kutatni, a betegség eddig még ki nem mutatott jegyeit keresik.

Kiemelte még a depresszió és a szenvedélybetegségek kutatását, amelyek népegészségügyi problémák, mint ahogyan azt a betegek és az öngyilkosságok növekvő száma is mutatja. Szerinte itt a megelőzés a legfontosabb, amit programokkal és gyógyszeres kezelésekkel lehet segíteni.

A tudományág általános helyzetéről elmondta: habár az európai tendencia az, hogy a pszichiátriai és mentálhigiénés kutatások és terápiák kiemelt kormányzati programok, itthon a feltételek folyamatosan romlanak. Véleménye szerint a szakemberhiány, az aránytalan és a lakossági igényekhez nem igazodó ágyszámelosztás, valamint az ágyszámleépítés jelenti a legkomolyabb problémát.

Országos szinten és az észak-alföldi régióban egyaránt felfedezhetőek az aránytalanságok: míg a Debreceni Egyetem kifejezetten jó helyzetben van mind a szakembereket, mind a létesítmények állapotát tekintve, addig van, ahol kritikus állapotok uralkodnak - tette hozzá.

Degrell István kiemelte: az ágyszámot bármikor lehet korrigálni, azonban az elvándorolt szakemberek elvesztése óriási probléma, hiszen pótlásuk évtizedek kérdése is lehet. "Hirtelen, meggondolatlan intézkedések, elbocsátások nagyon súlyos következményekkel járhatnak a szakma fejlődésében és a betegek ellátásában" - hangsúlyozta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását