2024. május 5. - Györgyi

A névadás és a törvényszegés

A ritka férfinevek viselői gyakrabban kerülnek összeütközésbe a törvénnyel - derítették ki amerikai kutatók. David E. Kalist és Daniel Y. Lee, a pennsylvaniai Shippensburg Egyetem kutatói a fiatalkorú bűnelkövetők keresztneveit a férfinevek gyakoriságával
2009. január 30. péntek 10:30 - Hírextra
Ennek alapján megállapították az összes keresztnév népszerűségi indexét (PNI) - olvasható a LiveScience című tudományos hírportálon.

A legelterjedtebb keresztnév esetében, mint a Michael, az index százasnak minősült. Feleennyire elterjedt a David, amely esetében a PNI-mutató 50-esnek bizonyult. Az index igen alacsony, mindössze 1-es volt olyan, az Egyesült Államokban ritka nevek esetében, mint az Ernst, Ivan, Alec, Kareem és Malcolm.

A kutatás arra derített fényt, hogy a faji hovátartozástól függetlenül a ritka keresztnevet viselő fiúk gyakrabban szegik meg a törvényt.

Bár látszólag a keresztnév önmagában nem sodorja bajba viselőjét, olyan bűnelkövetésre hajlamosító tényezőkkel hozhatók összefüggésbe, mint a csonka család, hátrányos szociális helyzet, alacsony társadalmi presztízsű és gazdasági fejlettségű település, lakókörzet.

"A kevéssé népszerű neveket viselő fiúk azért hajlanak inkább a rosszra, mivel társaik diszkriminatívan bánnak velük, ez viszont megnehezíti az adott közösségbe való beilleszkedésüket, kapcsolatteremtésüket. Ezek a tinédzserek azért is viselkedhetnek deviánsan, mivel - akár öntudatlanul is - elégedetlenek keresztnevükkel" - hangsúlyozzák a kutatók, akik vizsgálataikkal az illetéseknek szeretnének segíteni beazonosítani a veszélyeztetett csoportokat.

A vizsgálatról szóló tanulmányt a Social Science Quarterly című, negyedévente megjelenő folyóiratban adták közre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását