2024. április 29. - Péter

Mit akar a Fidesz az országgal?

A Fidesz, amely évek óta készül a kormányzásra, mondhatna már három-négy mondatot arról, hogyan csinálna erős Magyarországot - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a rendkívüli parlamenti ülésnap zárszavában csütörtökön, hozzátéve: egyébként ők is erős
2009. január 29. csütörtök 15:50 - Hírextra
A miniszterelnök szerint a Fidesz fél, mint ördög a tömjénfüsttől, hogy kiderül: nem működik az a recept, mely szerint majd "jön a jó király, ráteszi a kezét a nemzetére, hogy gyógyulj, az pedig gyógyul és elindul".

Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, a köztársasági elnök az évnyitó beszédében azt mondta - majd néhány nappal ezelőtt neki is megerősítette - , hogy a cselekvés felelőssége ugyan a kormányé, az viszont mindenkinek felelőssége, hogy tegye nyilvánossá a programját.
A parlament rendkívüli ülése erre jó alkalom lett volna - mondta.

Gyurcsány Ferenc szerint be kell fejezni a politikai háborúskodást, és a politikai kisdedóvót - amelyben egyszerre minden ígéret megfér egymás mellett - mert az tönkreteszi az országot.
Miközben az egyik ellenzéki képviselő a felvett hitelek miatt ostorozza a kormányt, egy másik arról beszél, hogy népnyúzóak, ha bármit is elvesznek az emberektől - hívta fel a figyelmet.

"Törekedhetnénk ennél érdemibb megbeszélésre a parlamentben" - értékelte a vitában elhangzottakat, ugyanakkor közölte: nem tudták elvenni a kedvét az ilyen konzultációktól, vitáktól, és szerinte a parlament többsége inkább pozitív, mint negatív szándékkel figyeli az általa ismertetett átalakítási irányokat.

Mint mondta: a számszerűsített legfontosabb javaslatokat a parlament első, februári ülésére benyújtják, a következő hetekben pedig az ehhez szükséges jogszabály-módosításokat is elkészítik.

Amikor Gyurcsány Ferenc éppen arról beszélt, hogy "mit kell tenni", valaki a plenáris ülés termében jól hallhatóan azt kiabálta, hogy "lemondani".

A kormányfő kiemelte: úgy kell megújítani az országot, hogy Magyarországon jobban megérje dolgozni, és jobban megérje foglalkoztatni. A szociális rendszerben és az adórendszerben átfogó átalakításokra van szükség, amelyeket további intézkedésekkel kell még kiegészíteni - közölte.

Szavai szerint nagyon nehezen, de ki lehetett hallani a felszólalásokból, hogy a parlament többsége támogatja azt a stratégiai döntést, mely szerint csökkentik a munkára rakódó terheket, és növelik a forgalmi és a vagyoni jellegű terheket. Ez a korábbiakhoz képest nagyon jelentős, határozott irányú gazdasági és társadalompolitikai fordulat - hangoztatta.

Hozzátette: a két kisebbik ellenzéki egyetértett azzal is, hogy a mentességeket és a kedvezmények jelentős részét elvenné a kormány. A forgalmi adó mérsékelt megemelésével pedig az egyik egyetért, a másik nem. A Fidesz viszont a korábbi viselkedését folytatja - közölte.

Gyurcsány Ferenc kitért arra: vállalni kell, hogy átláthatóbbá és ellenőrizhetőbbé tegyék a parlamenti képviselők jövedelmi viszonyait, mert ezzel kapcsolatban sok jogos kritika éri a politikai szférát.

Úgy vélte, ki kell mondani, hogy a parlamenti képviselők felelősségének súlya az átlagkereset két-háromszorosával egyenértékű. Szerinte azért nehéz rendbe tenni ezt a kérdést, mert a képviselők közül ezt sokan félnek így kimondani.

A miniszterelnök azt mondta, a kormány partner abban, hogy akár Fodor Gábor javaslata alapján, akár egy másik egyeztető fórum keretében szeptember 30-ig készüljön el egy olyan program, amely alapján meg lehet határozni az euró bevezetésének dátumát.

A kormányfő beszélt arról is, hogy az itteni vitákat látva kezdi érteni, miért köszön el a parlamenttől Boross Péter. Kijelentette: neki hiányozni fog a politikus. "Sajnálom, hogy elhagy bennünket, vigyázzon magára" - tette hozzá Gyurcsány Ferenc az MDF-es képviselők közt ülő volt miniszterelnökhöz fordulva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ztboy
2009. február 3. 13:14
A zsidesz mint megváltó???????
PAPO
2009. február 2. 11:01
ORSZÁG NEM A FIDESZTŐL FÉL HANEM ETTŐL A -MASZOPOS RABLÓ BANDÁTÓL IGEN IGEN
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását