2024. május 6. - Ivett, Frida

Leégett Város, ötszáz hulla

Félszáz ötezer éves csontvázra bukkantak egy olasz-iráni régészeti expedíció tagjai, akik az úgynevezett Leégett Városban (Burnt City) végeznek feltárásokat; a leletek segítségével megállapíthatják a település egykori lakosainak várható élettartamát, bete
2009. január 27. kedd 08:24 - Hírextra
Burnt City Irán délkeleti részén, Zábol városától 57 kilométerre fekszik. A város alapítását Kr. e. 3200-re datálják a tudósok. Egykor 150 hektáros területet foglalt el, s az urbanizáció hajnalának egyik legnagyobb városa volt. Háromszor égett porig, s háromszor épült újjá, míg Kr.e. 2100-ben végleg elnéptelenedett. Ez időtől fogva nevezik a Leégett Városnak.

A Tehran Times című hírportál szerint az 52 csontvázra a decemberben kezdődött legújabb, immár 12. ásatási szezonban, az ősi nekropolisz feltárása során bukkantak. A tucatnyi gyermekcsontváz között egy újszülötté is található. A korábbi ásatási szezonokban is igen magas volt a gyermekcsontvázak aránya, ami a fertőző betegségek elterjedt voltára utal.

A feltárt sírokból néhány "idős" ember földi maradványa is előkerült: a három nő és négy férfi 45 és 60 éves kor között távozott az élők sorából.

"E csontvázak segítségével megállapíthatjuk, hogy mekkora volt a születéskor várható életkor a városban" - jegyezte meg a felfedezéssel kapcsolatban Farzad Foruzanfar, az expedíció vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását