2024. május 3. - Tímea, Irma

Buddha indiai?

Betiltottak egy bollywoodi filmet Nepálban, mert az hangzik el benne, hogy Buddha Indiában született. A tiltást a maoista kormány információs és kommunikációs minisztériumának szóvivője jelentette be.
2009. január 23. péntek 14:40 - Hírextra
A nepáli filmcenzúra ugyan kivágta a Chadni Chowk to China (Made in China) című filmből azt a részletet, amelyben a narrátor, a híres bollywoodi színész, Aksaj Kumar kijelenti, hogy Buddha Indiában látta meg a napvilágot, ám a határon át az országba jutott kalóz CD-ken és DVD-ken már nagyon sokan látták az eredeti változatot.

A film csütörtöki bemutatója Katmanduban tüntetéseket váltott ki. Két felvonulócsoport a hindi nyelvű film azonnali betiltását követelte.

Buddha, a buddhizmus alapítója több mint 2600 éve Lumbiniben született, Katmandutól 171 kilométerre délnyugatra. Megvilágosodására azonban az szomszédos indiai államban, Biharban került sor egy fügefa alatt.

Indiai régészek néhány éve bejelentették: olyan leleteket találtak, amelyek arra utalnak, hogy a vallásalapító az indiai Kapilesvarban született, ám a felfedezést annak idején közlő National Geographic magyar honlapja szerint a bejelentést erős fenntartással kell kezelni.

Nyolc évvel ezelőtt egy bollywoodi produkció szintén nagy vihart kavart, mert egyik szereplője állítólag azt mondta, hogy nem szereti Nepált. A színész tagadta a vádat, de a zavargásokban két ember meghalt és több tucatnyian megsebesültek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását