2024. május 19. - Ivó, Milán

Indulnak az írásbelik

Péntek délután kezdődnek a 2009/2010-es tanévre szóló középiskolai írásbeli felvételik - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.
2009. január 22. csütörtök 15:13 - Hírextra
Az írásbeli felvételi eredményeiről február 12-éig értesítik az írásbelit szervező középfokú intézmények a tanulókat; a diákok az eredmények ismeretében nyújtják majd be jelentkezéseiket 2009. február 20-áig a különböző középfokú oktatási intézményekbe - mondta.

A következő két napban mintegy 68 500 diák felvételizik írásban a következő tanévre a 4 vagy 5 évfolyamos középfokú iskolákba, illetve a 6 és a 8 osztályos gimnáziumokba - mondta Budai Bernadett. Újdonság, hogy ebben az évben az egyes iskolák már nem tarthatnak különböző tantárgyakból saját, helyi követelményekre épülő írásbeli felvételi vizsgákat.

Ezért azok a felvételiző diákok, aki nem olyan intézményekbe jelentkeznek, amelyek kizárólag az általános iskolai eredmények alapján rangsorolják a felvételizőket, idén egységes központi írásbeli felvételin adnak számot tudásukról - mondta Budai Bernadett. Hozzátette: nem egy hagyományos tantárgyi teszt lesz, a diákoknak matematikai és anyanyelvi készségeikről és képességeikről, kompetenciáikról kell majd számot adniuk.

A kormányszóvivő szerint az egységes központi írásbeli előnye, hogy a diákoknak elég egyszer felvételi dolgozatot írniuk, függetlenül attól, hogy hány intézménybe adták be a jelentkezésüket. A vizsgát pedig letehetik a lakóhelyükhöz legközelebbi olyan középiskolában, amely központi felvételi vizsgát bonyolít le.

Budai Bernadett azt mondta: az új rendszer nem csak egyértelműbbé teszi a követelményeket, de nagyobb esélyegyenlőséget is biztosít a diákoknak.

A 6 és 8 osztályos gimnáziumi osztályt indító középiskolák továbbra is csak abban az esetben írattathatnak felvételit, ha az intézményben az elmúlt években túljelentkezés volt - mondta a kormányszóvivő.

A tehetséggondozó középiskolákba jelentkezők számára is központi, egységes, kompetenciaalapú írásbeli lesz, de számukra az általánostól eltérő, külön feladatsorokat készítettek - közölte Budai Bernadett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását