2024. április 29. - Péter

Obamáné a divatguru

Az új amerikai first lady, a tengerentúli divat nagykövetének számító Michelle Obama egy kevéssé ismert, kubai születésű amerikai tervező, Isabel Toledo ruháját viselte férje keddi beiktatásán, amivel szakértők szerint a reményt és az amerikai divatipart
2009. január 21. szerda 10:06 - Hírextra
Barack Obama elnök felesége a hagyományos kék és piros színnel szakítva csillogó aranysárga kabátban és hozzá illő ruhában volt a történelmi napon, az első afroamerikai elnök beiktatásán. Abban találkozott a Fehér Házból távozó Bush-házaspárral, vett részt a beiktatási ebéden a Capitoliumban, majd az azt követő ünnepi parádén a Pennsylvania sugárúton, ahol férjével kétszer is kiszállt az elnöki limuzinból és több száz méternyi távot gyalog tett meg. Ruháját milliók látták Amerikában és világszerte.

A divatvilág izgatottan várta, milyen öltözékben jelenik meg férje hivatalba lépésekor Michelle Obama, aki a kampányban sok méltatást kapott, amiért előnyben részesíti a kevéssé ismert tervezőket, bátran választja ruháit és nem titkolja, vonzódik a tömegdivatot szolgáló márkákhoz.
A first lady egyenes szabású ruhája halványzöldes árnyalatban csillogott kedden a napfényben, kellemesen harmonizálva a J. Crew által készített zöld kesztyűvel és Jimmy Choo zöld lakk magassarkújával. Kabátjának sárga színe szakértők szerint reményt és optimizmust sugallt.

"Választhatott volna sokkal nagyobb nevet is, például Ralph Laurent, de ez üzenet a sokszor a megélhetésért küzdő amerikai tervezőknek" - mondta Nicole Phelps, a Style magazin főszerkesztője. A first lady szerinte azt is üzente: csak azért, mert a Fehér Házba költözik, nem fogja elkerülni azokat az ismeretlenebb tervezőket, akik a Washingtonba vezető úton öltöztették.

Isabel Toledo nem nagy név a divatiparban, az avantgárd tervezők közé tartozik, kreatív igazgatóként korábban az Anne Klein tekintélyes New York-i divatházba igyekezett némi modernitást lehelni, sikertelenül. Toledót a különc tervezők közé sorolják, aki nem hagyja befolyásolni magát az uralkodó trendek által, inkább saját érzékenységére és kubai gyökereire hagyatkozik. Munkáihoz nem könnyű hozzájutni, néhány független üzletnek, például a New York-i Barney’s-nak vagy a chicagói Ikramnak dolgozik; Michelle Obama az utóbbi rendszeres vásárlója.
"Nagyon optimista színt igyekeztem választani, mely magában hordozza a napfényt (...) amelyben (a first lady) elbűvölőnek érzi magát, s amellyel el is bűvöl másokat" - nyilatkozott a tervező a The New York Timesnak.

Michelle Obama báli ruhája szintén nagy találgatások témája volt. A volt first lady a kedd estétől szerda hajnalig tartó 10 hivatalos beiktatási bálon egy gyöngydíszítésű, egyvállas fehér estélyi ruhát, Jason Wu, tajvani születésű New York-i tervező munkáját viselte. A first ladyk által a beiktatási bálokon viselt ruhák hagyományosan a híres Smithsonian-múzeum gyűjteményébe kerülnek.

A több vonatkozásban is a divatteremtő volt first ladyhez, Jacqueline Kennedyhez hasonlított Michelle Obama részben már azután az amerikai divat nagykövetévé vált, hogy a Vanity Fair magazin 2007 után 2008-ban is a világ tíz legjobban öltözött személye közé választotta. "Nemcsak öltözködési módjáról, hanem életstílusáról van szó, rajta lesz a világ szeme, nagy hatást fog gyakorolni" - mondta a neves divattervező, Oscar de la Renta az amerikai divatipar bibliájaként emlegetett Women's Wear Daily lapnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását