2024. április 23. - Béla

Ekkora állatokat! A sportpályák legelvetemültebbjei

Kecske, bulldog, sas, medvék minden mennyiségben, na meg persze a legújabb: egy vergődő hernyó. Mi a közös bennük? Mindannyian egy-egy sportesemény, esetleg sportklub kabalaállatai. Élők és jelmezesek, aranyosak és röhejesek – a Hírextra egy csordáb
2009. január 19. hétfő 13:17 - Gedei Szilárd
Nem egészen egyértelmű, hogy mit akartak ezek a horvátok ezzel a szörnyű féreggel: a most is zajló férfi kézilabda világbajnokság kabalafigurájának ugyanis egy féregszerű százlábút, vagy mi a francot választottak. Ruksi – merthogy van ám neki rendes polgári neve is – hivatalosan egy hernyó. Hogy mi vitte a horvát sportelöljárókat arra, hogy egy ilyen visszataszító állattal dobják föl a hangulatot nem tudja senki. De egy biztos: az sem segít az összképen, amikor szegény szerencsétlen állat elkezd a földön vonaglani, illetve oly tipikus hernyósan közlekedni.

Hennes tévéből nézi

Ruksi azonban csak a jéghegy csúcsa, a világ sportjában annyi állat megfordult már, hogy szinte lehetetlen is válogatni belőlük. A pulikutya-dalmata duón edződött (a hamvába holt közös rendezésű magyar-horvát foci Európa-bajnokság tervezett kabalái) honfitársaink valószínűleg meghőkölnének, ha szembe jönne velük a német labdarúgó Bundesligában szereplő Köln házikecskéje, Hennes. Őfelsége VII. Hennes ugyanis egy hús-vér káposztazabáló jószág! S hogy miért jár neki a tiszteletteljes megszólítás? A Hennes-dinasztia már sok-sok éve uralkodik az 1. FC külön bejáratú akoljában: az elmebeteg szurkolók még egy tévét is beraktak az éppen aktuális uralkodó rezidenciájába, hogy az idegenbeli meccseket is figyelemmel tudja követni. Azt pedig mondani sem kell, hogy őfelsége a hazai mérkőzéseken szinte mindig fölbukkan a stadionban, a legtöbbször a pálya mellett legelészve.

Uga és Hairy Dawg esete már sokkal amerikaibb: a georgai egyetem amerikai foci csapatának bulldogjai szinte családtagnak számítanak. Uga egy élő, amolyan régi vágású kutya alig húsz centijével, Dawg pedig jelmezes társa. Maradva Észak-Amerikában meg kell még említenünk például a szintén az egyetemi amerikai foci bajnokságban vitézkedő arkansasiak nagy vörös disznóját. Big Red is azt mutatja: a tengerentúli profi-és egyetemi ligákban is mindenhol dívik a kabalák uralkodása, bár nem mindenhol állatok töltik be e nemes posztot.

Az első kabala rögtön verekedett is

Az NHL első kabalafigurája például a Calgary Flames Harvey-ja volt. Harvey the Hound (egy vadászkutya) 1983-as születése után már jöttek a többiek is (máig megcsodálhatjuk őket a rendes évi All Star Gálán, ahol rendre fölvonulnak), de mindig is Harvey is volt a legbalhésabb. 2003-ban például úgy összeveszett az ellenfél Edmonton Oilers edzőjével, hogy Craig MacTavish egész egyszerűen kitépte a nyelvét.



Angliában azonban azt is kitalálták, hogy miként lehet levezetni a kabalafigurák belső feszültségét: össze kell ereszteni őket egy jó kis verseny erejéig! 2006-ban egy Blackpool-Oldham alsóbb osztályú rangadó félidejében aztán megtörtént a baj: a hagyományos kabaláknak kiírt futóverseny verekedésbe torkollott. A többszörös bajnok bagoly, Chaddy olyan szerencsétlenül akaszkodott össze a hazaiak Bloomfield nevezetű medvéjével, hogy a végén a rendőrségnek kellett közbeavatkozni. Szegény baglyot végül is a rendfenntartó erők kísérték ki a stadionon kívülre.

Nem egyedi eset azonban az angol jószágok rendetlenkedése! Néhány éve a Swansea hattyúját, Cirylt azért tiltották el, mert lekapta kollégája, a millwalli Zampa nevű oroszlán fejét, és jól megcsavarva külsővel a lelátóra bikázta azt. Hiába, az angolok megadják a módját ennek is…

A panda, aki kitörölte

Ezek után a Fradi régi jó szárnyasa, mindenki kedvenc zöld sasa csak a másodosztályba kerülhet, főleg ha a következő történetet is meghalljuk. Volt ugyanis a skót St. Mirren focicsapatának is kabalája, mégpedig egy panda. Paisley azonban elég balhés mackó volt: az egyik Falkirk elleni mérkőzés közben például azzal hergelte az ellendrukkereket, hogy egy Falkirk-sállal csinált olyan mozdulatokat, amilyeneket egy kulturált panda legfeljebb a vécén tesz a nagy dolog után. Másnap Paisley vált a világtörténelem első munkanélküli pandájává.

Persze akadnak szelíd állatfigurák is szép számmal a sporttörténelemben. Érthető módon ugyanis az egyszeri nagy világversenyek (olimpia, világbajnokságok, Eb-k) figurái mindig is sokkal nyugisabbnak bizonyultak. Ki tudna például rosszat mondani a 2006-os németországi foci vébé Golleojáról, vagy a pekingi olimpia apróságairól (Beibei, Jingjing, Huanhuan, Yingying és Nini)?

A jószágállomány persze kifogyhatatlan, a felsoroltakon kívül még legalább öt bajnokságnyi jópofa és kevésbé jópofa kabalafigura szórakoztatja a jónépet szerte a világ sportpályáin. Valamelyik él, valamelyikbe belebújnak, és persze akad, amelyik néha szeret kirúgni a hámból. Önnek melyik a kedvence?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását