2024. május 20. - Bernát, Felícia

A rock halhatatlanjai

Hat előadóval és három kísérőzenésszel bővül a rock and roll dicsőségcsarnoka: az intézmény internetes portálján olvasható közlemény szerint Jeff Beck angol rock- és bluesgitáros, Wanda Jackson amerikai rock and roll és rockabilly énekesnő, a Metallica eg
2009. január 18. vasárnap 18:47 - Hírextra
A zenészek mindegyike nagy egyéniség. Jeff Beck 1992-ben a Yardbirds együttes tagjaként már részesült ebben a megtiszteltetésben, most többévtizedes szólókarrierjével érdemelt újabb halhatatlanságot. A Rolling Stone 100 legnagyobb gitárost összegző listáján a 14. helyezett, négyszeres Grammy-díjas. Februárban Eric Claptonnal együtt lép fel Japánban.

A Metallica együttes 1981-ben alakult, több mint hatvanmillió lemeze fogyott csak Amerikában, hét Grammy-díjat vehettek át, s legújabb, Death Magnetic című albumuk három kategóriában nyerhet az idei Grammy-kiosztón. A veterán James Hetfield, Kirk Hammett és Lars Ulrich mellett viszonylag új tag Robert Trujillo. A halhatatlanság megilleti a már nem élő Cliff Burtont valamint Jason Newstedet is.

Bobby Womack a rhythm and blues és a rock and roll elismert előadója a hatvanas évek kezdetétől. Nemcsak énekes, hanem kitűnő dalszerző is, a Rolling Stones It,s All Over Now című listavezető dalát jegyzi. Saját dalai közül említést érdemel a listavezető Lookin For a Love, a That's The Way I Feel About Cha és az Accross 110th Street. Kísérőzenészként is keresett muzsikus.

Wanda Jackson az 50-es és 60-as évek népszerű népszerű rock and roll és rockabilly énekesnője. Korai dalai közül Let,s Have a Party, az I Gotta Know, a későbbiek közül a Tears Will Be the Chaser for Your Wine és az A Woman Lives for Love volt a legnépszerűbb.

A Little Anthony and The Imperials az ötvenes évektől ismert formáció, nagy sikert aratott a Tears on My Pillow és a Goin Out of My Head című dalaival.

A Run DMC a Grandmaster Flash and The Furious után a második rappercsapat, amely a rock halhatatlanja lesz. A Rolling Stone magazin szerint minden idők legjobb zenészei között 48. helyezett, a VH1 zenés televízió szerint a legjobb hiphopegyüttes.

Kísérőzenészként a rock and roll halhatatlanja lesz D.J. Fontana, Elvis Presley dobosa, Bill Black, a "Király" basszusgitárosa, valamint Dewey Lyndon "Spooner" Oldham sessionzongorista, Aretha Franklin, Bob Dylan és mások zenésztársa, kitűnődalszerző is.

A rock and roll halhatatlanjainak dicsőségcsarnoka 1986 óta "fogadja" a műfaj előadóit, szerzőit és kiadóit. Eddig 165 énekes és együttes, 15 kísérőzenész, 28 nem előadó (zeneszerző, kiadó stb.) és 26 olyan személy került be, aki tevékenységével jelentős hatást gyakorolt a műfajra. Hatan életművük elismeréseként váltak halhatatlanná. Halhatatlan az lehet, akinek első lemeze legalább 25 évvel ezelőtt jelent meg. Sok jelölt csak többszöri nekifutásra került a halhatatlanok közé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását