2024. május 20. - Bernát, Felícia

Egyelőre nem jön elég gáz az EU-ba

Nem áramlik, vagy csak csekély mennyiségben orosz gáz az Európai Unióba Ukrajnán át, annak ellenére, hogy Oroszország kedden felújította a gázszállításokat - közölte kedden az Európai Bizottság szóvivője.
2009. január 13. kedd 11:50 - Hírextra
A helyzet nagyon komoly, a bizottság képviselői igyekeznek meggyőzni az orosz és az ukrán illetékeseket, hogy a lehető legtöbb bekerülési ponton indítsák el a lehető legnagyobb mennyiségben a gázt. Az ukrán Naftogaz szintén azt kérte kedden, hogy valamennyi tranzitirányban minél hamarabb indítsák újra a szállítást. A cég szerint a csővezeték működtetői nem állapodtak meg időben a bekerülő földgáz mennyiségéről, sem annak irányáról. Ezért a Naftogaz a Gapromot tette felelőssé.

Az orosz gázszállítás felújítása miatt az európai fogyasztók pozíciója javul, ám a helyzet akkor lenne igazán megnyugtató, ha az oroszok és az ukránok meg tudnának egyezni az ukránoknak szállítandó gáz, illetve a tranzit áráról - mondta Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója.

Aláhúzta: az orosz-ukrán vitában továbbra is patthelyzet van, hiszen a két árról nincs megállapodás. Az ügyvezető igazgató szerint nehezíti a vita megoldását az is, hogy a két ország között nemcsak gazdasági vita van, hanem egyféle politikai nézeteltérés is, hiszen Ukrajna a NATO-hoz és az unióhoz akar közeledni, miközben Moszkva szeretné az orosz érdekszférában tartani az országot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását