2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ennyi volt a szmogriadó?

Nagy valószínűséggel kedd reggel feloldják a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten - jelentette be a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója hétfőn.
2009. január 12. hétfő 17:07 - Hírextra
Nyáry Krisztián, aki a fővárosi operatív törzs ülése után nyilatkozott újságíróknak, az MTI kérdésre azt közölte, ha feloldják a riasztási fokozatot, akkor arról a kedd hajnali órákban tájékoztatják a hírügynökségeket.

Elmondta, méréseik szerint a páratlan rendszámú autótulajdonosok jelentős része jogkövető módon nem közlekedett gépkocsijával Budapesten, annak ellenére sem, hogy a szabálysértésnek jelenleg nincs szankciója. Példaként említette, hogy a vizsgált 2.000 autóból 1.300 páros, és csak 700 páratlan rendszámút láttak. Egy másik mérés szerint a fővárosi gépjárműforgalom 15-18 százalékkal csökkent a korlátozást követően.

Gonczlik Tamás, az operatív törzs vezetője, aki egyben a főváros környezetvédelmi ügyosztályának is a vezetője, a legfrissebb légszennyezettségi adatokat ismertetve elmondta, a mérőállomásokon 95,7 és 109,6 mikrogramm/köbméter közötti értékeket mértek, a jellemző érték 100 mikrogramm/köbméter volt. Utalt arra, hogy a riasztási fokozatot akkor rendelik el, ha a szállópor légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke két egymást követő napon meghaladja a 100-as értéket.

Közölte azt is, hogy összegyűjtik a szmogriadót érintő rendeletmódosító javaslatokat.Nyáry Krisztián ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy a rendelet már 2003 óta érvényben van, azóta abban szinte csak a határértékeket változtatták meg. Legutóbb akkor módosították érdemben a rendeletet, amikor az M0-ás elkészülte után a Hungária körútról a körgyűrűig bővítették ki gépjármű-korlátozás határát.

Arra a kérdésre, mit ér a rendelet szankció nélkül, Nyáry Krisztián arra mutatott rá, hogy az önkéntes jogkövetés hatására is csökkent az autóforgalom. A kommunikációs vezető "életszerűtlennek" mondta, hogy a rendőr szabálysértést tapasztalva feljelentést tesz a jegyzőknél. Álláspontja szerint a jelenleg létező szankció csak az égetésre, valamint az erőművek szennyezőanyag-kibocsátására vonatkozik.

Azzal összefüggésben, hogy a nap folyamán a fővárosi MDF-frakció kezdeményezte a főpolgármesternél: a szmogriadó ideje alatt azok az autósok, akik nem használhatják a gépkocsijukat, a forgalmi engedély felmutatásával térítésmentesen utazhassanak a BKV járatain, Nyáry Krisztián az indítvány elvetését azzal indokolta, azok kerülnének hátrányba, akik megvették a bérletet.

Közölte azt is, hogy bár a rendelet nem rögzíti, a taxik, "közösségi közlekedést segítő szolgáltatásként" mentesülnek a korlátozás alól, ugyanúgy, ahogy a "közszolgálati áruszállító járművek". Arra kérdésre, hogy utóbbi kategóriába milyen gépjárművek tartoznak, azt mondta, ezt mindig mérlegelés alapján dönti el a rendőr.

Szilágyi Károly, a BKV szóvivője az MTI kérdésére azt mondta, kedden a közlekedési társaság járművei a normál hétköznapi menetrendnek megfelelően járnak, és a forgalomfigyelők jelzései alapján sűríthetik a járatokat.

Utalt arra, hogy hétfőn a BKV-járatok ugyan gyakrabban közlekedtek, de nem tapasztaltak jelentős utasszám-növekedést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását