2024. május 2. - Zsigmond

Szépen költött a Real

Kevesebb mint három év alatt csaknem 300 millió eurót költött játékosbeszerzésre Ramón Calderón, a Real Madrid elnöke.
2008. december 29. hétfő 17:28 - Hírextra
Ezzel az arányokat illetően máris "túlfizette" a spanyol királyi futballklub előző első emberét, Florentino Pérezt, aki elnökösködése hat esztendejében 438,6 millióval apasztotta a "realisták" költségvetését, vagyis Calderón "félidőben" jelentősen vezet – írta az ibériai ország két jelentős sajtóorgánuma is a hét végén folytatódó bajnokság apropóján elemezve a fővárosiak pénzpolitikáját.

A Marca, a legkelendőbb madridi sportnapilap arra hívta fel a figyelmet, hogy a 298,5 milliós kiadás ráadásul nem a támadóképesség javítását szolgálta, hanem a középpálya és a védelem erősítésére ment el. Nevezetesen annak a jelentős hiánynak a betömését hivatott szolgálni, amely a világ egyik legjobb középpályásának, az akcióépítésben és az ellenfél kísérleteinek semlegesítésében egyként jártas Makelelének a távozásával támadt, és maradt meg mindmáig, mert az Angliába "száműzött" francia játékost eleddig nem sikerült pótolni.

Pedig 88,5 milliót kizárólag ennek az egyetlen nagy csapatszerkezeti lyuknak az eltüntetésére költött Calderón – rója fel a presidentének a Marca, felsorolva, hogy csak a középpályára hat embert is szerződtetett: Emersont (16 millióért), Mahamadou Diarrát (26), Gagót (20,5), De la Redet (4), Javi Garcíát (4) és frissiben Lassana Diarrat (18), ráadásul úgy, hogy többüket, elsősorban is a brazil Emersont kezdettől nem fogadták el a Real-szurkolók. Nem kevésbé sok pénzbe kerültek a középhátvédek: a Calderón-érában erre a szerepre eddig öt futballistát is igazoltak potom 59 millióért, köztük akad olyan - amint a Marca meg is nevezi: Garay -, aki még egy percet sem játszott a blancók első csapatában, jóllehet ára 10 milliót kóstált.

A Pérez elnöksége idején leginkább preferált csapatrész, a támadósor Calderón alatt 50 millió eurós megtámogatást kapott, de az új szerzemények itt sem váltották be a szurkolói várakozásokat: a gólerő, a hatékonyság nem lett jobb, a játék sem lett látványosabb, miközben a védekezés nem igazán megy, hátul a csapat változatlanul gyenge.

A pénzpocsékolásnak tűnő költekezést bírálja az El Mundo is hétfői írásában, előrebocsátva, hogy Calderón nem érzékel krízist, és 2009-ben sem kíván takarékoskodni. Már az új, januári átigazolási időszakban lesznek újabb beszerzések, jóllehet a közelmúltban már két nevesebb játékos, az említett Lassana Diarra, s még őelőtte Klaas-Jan Huntelaar is a fővárosiakhoz írt alá.

A sokak szerint egyenesen felelőtlen kiadások miatt mozgolódnak egyszerű drukkerek és Real-bérletesek egyformán, hogy elérjék: hívjanak össze rendkívüli közgyűlést az átgondolatlan pénzkiáramlás, a hibás financiális politika felülvizsgálata céljából. Az El Mundo is kiemeli, hogy 2006 márciusa, Calderón hivatalba lépése óta kevés híján 300 millió folyt el, ám az elnöki jelmondat - "csapatot kell csinálni" - nem vált valóra, a "galaktikusok" – jelesül a világsztárok, Figo, Ronaldo, Beckham – elküldésével sem változott érdemben a helyzet, mert bár a bajnokságot sikerült megnyernie, majd a címét is megvédenie a Realnak, a nemzetközi sikerek huzamosan elmaradnak.

Emellett jelenleg jobbára botladozik a gárda a honi pontvadászatban, s egyre távolabb kerül a címvédés. A lap felhánytorgatja Calderónnak, hogy elnöksége alatt – bajnoki elsőség ide vagy oda - mennie kellett olyan vezetőedzőknek is, mint amilyen az olasz Fabio Capello és a német Bernd Schuster, miközben sem a világ legjobbjának megválasztott brazil Kaká, sem a nagy dérrel-dúrral hirdetett idei hasonló szuperigazolás, az időközben aranylabdássá avanzsált aranycipős Cristiano Ronaldo megszerzése nem sikerült. Amúgy meg – tette hozzá a lap – Capello és Schuster elküldése is szépen vitte a pénzt, hiszen menesztésük tíz plusz négy és fél, vagyis összesen 14,5 millió euróba került.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását