2024. március 2. - Lujza

D vitamin és a császármetszés

Nagyobb az esélye, hogy császármetszéssel szül az a nő, akinek szervezetében kevés a D-vitamin - derült ki amerikai orvosok kutatásából. Az anyák szervezetben megtalálható D-vitamin mennyisége és az elvégzett császármetszések száma között vontak párhuzamo
2008. december 25. csütörtök 09:50 - Hírextra
A két éves kutatás során 253 nő szülését követték figyelemmel: közülük 43-nál kellett ilyen beavatkozást végezni.

A szakértők azt találták, hogy a megcsászározott nők 28 százalékának vérében literenként 37,5 nanomólnyi D-vitamin volt. Azok közül, akiknek a szervezetében ennél több volt a vitaminból, csupán 14 százaléknyinál kellett császármetszést végezni.

"Kutatásunk során azok a várandós anyák, akiknek szervezetében nem volt elegendő D-vitamin a szüléskor, négyszer nagyobb eséllyel estek át császármetszésen, mint azok, akiknek szervezete megfelelő mennyiségű vitamint tartalmazott" - mondta a kutatás vezetője, Michael Holick.

A szakértő megjegyezte: egy korábbi kutatás kapcsolatot talált a D-vitamin hiánya és a törzshöz közeli izmok gyengeségével. Ez segíthet megmagyarázni, miért nem képesek a nők természetes úton világra hozni gyermeküket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását