2024. április 29. - Péter

Törvénytelen rendőrségi akció?

A mai politikai elit úgy tűnik, nem szeretné, ha más lenne a politika. A Lehet Más a Politika! mozgalom októberi akciójakor a rendőrségi intézkedés az ombudsman szerint is erősen megkérdőjelezhető, sőt alkotmányossági aggályokat is felvet.
2008. december 19. péntek 07:29 - Pénzes Dávid
Mint arról már korábban beszámoltunk a „Lehet Más a Politika!" mozgalom (LMP) október 6-án a Parlament falára szerette volna vetíteni saját nevét, mint üzenetet a politikai elit és a szélesebb nyilvánosság felé. A lézertechnikával megoldott akciót azonban a rendőrség nem engedélyezte. Hiába jelentették be előre a céljukat, hiába volt minden a törvényi előírásoknak megfelelő, a karhatalom erőnek erejével megakadályozta az üzenet létrejöttét.

Akkor az LMP képviselője a rendőrségi intézkedéssel szemben panaszt tett , illetve az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordult. Furcsa módon a panasszal az illetékes rendőri és ügyészi szervek két hónap alatt érdemben nem foglalkoztak. E hét kedden végül nyilvánosságra került az OBH 5593/2008. számú ombudsmani jelentés az LMP beadványával kapcsolatban. Ebből kiderül, hogy az ombudsman az ügyet teljes körűen kivizsgálta. Ez alapján kimondja, hogy osztja az LMP jogi álláspontját.



A rendőri eljárás az ombudsman szerint számtalan alkotmányossági hiányosságot mutatott. A rendőrség október 6-án egyrészt a lézertechnika alkalmazásához „szükséges engedélyek" hiányára hivatkozott, másrészt arra, hogy a bejelentésben a vetítés nem szerepelt, illetve felmerült, hogy az akció zavarja az Országgyűlés munkáját.

Az ombudsmani jelentés ezekkel kapcsolatban a következőket mondja:

Az LMP ars poeticája
Ma a demokratikus politika hitelvesztése a társadalmi szolidaritás alapjait és a demokráciába vetett bizalmat veszélyezteti. Az ország polgárai elfordulnak a közügyektől, így érdemi ellenőrzés nélkül hagyják a politikát. A gazdaság a korrupció foglya, a biztos megélhetés egyre többek számára elérhetetlennek tűnik. Miközben elfogadhatatlan mértékűek az egyenlőtlenségek, a közterheket viselő szűk rétegről nem lehet több bőrt lehúzni. A gyengén képviselt közérdekkel szemben könnyen érvényesülő szűk csoportérdekek tönkreteszik körülöttünk a környezetet, és veszélyeztetik utódaink életlehetőségeit.
- A gyülekezési jog gyakorlásának szükségszerű velejárója minden olyan békés eszköz, amely a gyülekezők üzenetére felhívja a nyilvánosság figyelmét. Ma szerte a világon ilyen eszköznek számít a színpadi fény- és hangtechnika is. "

- Nincs olyan jogszabály sem, amely generálisan tiltaná, vagy engedélyhez kötné lézersugárzó készülékek közterületi használatát."

- Az ombudsman azt is megállapította, hogy 2008-ban több olyan politikai rendezvényt tartottak, ahol a napirendben a bejelentéshez képest eltérés volt: „Ezeken a rendezvényeken azonban a BRFK közel sem a panasszal érintett ügyben tapasztalt erélyességgel lépett fel a rendezvény bejelentésnek megfelelő napirenddel történő lebonyolítása érdekében." Az ombudsmani vizsgálat a rendelkezésére bocsátott iratok között nem talált olyat, amely a lézeres vetítésnek az Országgyűlés munkájára gyakorolt hatását akár csak valószínűsítette volna.



- A jelentés kiemelten aggályosnak tekinti, hogy a rendezvény befejezése után az LMP aktivistáit a rendőrök követték, megfigyelték. Az ombudsman megengedhetetlennek tartja, hogy egy jogállamban bárkit, különösen pedig egy politikai mozgalom tagjait ebbéli tevékenységükkel összefüggésben megfigyeljenek vagy kövessenek.

A Lehet Más a Politika mozgalom szerint az érdemi indokolás nélküli rendőri intézkedés október 6-án, a nyolcvanas évek rendőri akcióit idézte. Az LMP reméli, hogy az ombudsmani jelentést követően a rendőri túlkapásnak most lesznek következményei. Az LMP az ombudsmani vizsgálat ismeretében is fenntartja, hogy a rendőrség – az utóbbi években nem először – aktuálpolitikai érdekektől vezérelve korlátozta a gyülekezési jogot.

A hatalom ezzel az akciójával mintha cinikusan éppen azt akarta volna üzenni, hogy nem lehet más a politika.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását