2024. április 23. - Béla

Gyenesei máris átalakítaná az önkormányzati rendszert

Nekilátna az önkormányzati rendszer átalakításának Gyenesei István szakminiszter, az erről szóló javaslatot rövidesen leteszi a kormányfő asztalára. A miniszter a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón elmondta azt is, hogy a közszolgálatban dolgozók bérmeg
2008. december 19. péntek 16:46 - Hírextra
A szakminiszter azt mondta, elodázhatatlannak tartja az önkormányzati rendszer teljes strukturális átformálását, ami véleménye szerint nem történhet meg széles körű társadalmi támogatottság és politikai konszenzus nélkül.

Közölte, az átalakítási programot "január első dekádjában" leteszik a miniszterelnök asztalára. Gyenesei István ugyanakkor utalt arra is, hogy az átalakításhoz "nem egy esetben" kétharmados parlamenti, tehát ellenzéki támogatás is kell.

Ezzel összefüggésben azt hangoztatta: a lépéseket "akkor is meg kell tennünk, ha erre nincsen esély, vagy nem kapjuk meg a támogatást".

A miniszter elmondta azt is, hogy a 3.175 települési önkormányzat jövőre mintegy 1.345 milliárd forintot kap a költségvetésből, ez az idei évhez képest 7,5 százalékos növekedést jelent.
Közölte, az önkormányzati területen dolgozó 370 ezer közalkalmazott és 42 ezer köztisztviselő számára 55 milliárd forintos többletet hoz a péntek reggel bejelentett megállapodás, ami a 13. havi bérek kompenzálásaként a juttatások havi elosztásának mértékét és módját rögzíti.

A szakminiszter szerint mindez jól példázza a parlamentnek és a kormánynak az érzékenységét, amivel "az önkormányzatok világából érkező jelzéseket kezelte".

Gyenesei István emlékeztetett arra, hogy az első alkalommal (a pénzügyi világválság megjelenése után) módosított költségvetés még mindössze 1,9 százalékkal növelte volna az önkormányzatok támogatását, ám az említett megállapodásnak köszönhetően az emelés mértéke 7,5 százalék lett.

Elmondta azt is, hogy a 3.175 település költségvetési főösszege mintegy 3.300 milliárd forint, és ennek a forrását közel 40 százalékban a központi költségvetés biztosítja, a fennmaradó 60 százaléka egyéb forrásokból származik.

Gyenesei István szerint az idei év "jellemzője" az volt, hogy az önkormányzatok forrásaikat "fokozatosan és folyamatosan" a fejlesztések irányába tolták el, és így "túlsúlyosak lettek a fejlesztési típusú forrásfelhasználások".

Ezzel összefüggésben arra figyelmeztetett, hogy "a legnagyobb csapdahelyzet ma az önkormányzatok számára a fejlesztési lehetőségek túlértékelése, és ebből következően a működési oldal megterhelése".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását