2024. május 14. - Bonifác

A Fidesz csalást orront?

A Fidesz szerint a kormány panelfelújítási programja csalássorozat, és csupán arról van szó, miként lehet az egész programot eltolni 2010 utánra, hogy addig minél kevesebb pénzt kelljen e célra kifizetni - mondta László Tamás, az ellenzéki párt képviselőj
2008. december 16. kedd 17:22 - Hírextra
Előzőleg Gyenesei István önkormányzati miniszter bejelentette: a lakásfelújítási program során az eddigi legnagyobb, 4,8 milliárd forintos állami támogatás odaítéléséről döntött a tárca.

A fideszes László Tamás azt mondta, Gyenesei István sajtótájékoztatójának már a címe - növekvő igények és csökkenő terhek - is hazugság. Ennek magyarázataként azt mondta, a növekvő igény igaz, ám ez azért van, mert 2007-ben nem volt pályázat. Úgy vélte, a növekvő igény az érintettek kétségbeeséséről szól, hiszen az emberek nem tudnak megszabadulni panellakásaiktól, és abban reménykednek, hogy a felújítás után terheik csökkennek.

A csökkenő terhek állítás viszont hazugság - jelentette ki a Fidesz politikusa. Hozzáfűzte: 2003-tól 3,2-szeresére nőtt a távfűtés díja, ami nagy megterhelést jelent a panelben élők számára. Ráadásul - folytatta László Tamás - csökken az önkormányzatok hozzájárulása a penelfelújításhoz, hiszen már nem kell az egyharmad részt vállalni, csupán húsz százalékot, így a teher a rezsi mellett e téren is növekszik.

Gyenesei István azon kijelentésére, hogy a 2001-ben indult panelprogram során eddig mintegy 190 ezer lakás felújítását támogatta az állam, mintegy 35 milliárd forint értékben, László Tamás úgy reagált: ami történt, az még részleges felújításnak is nehezen nevezhető.

A kormány elhiteti a lakókkal, hogy megtörtént lakásaik felújítása, és ez az jelenti, hogy ezek az emberek további felújítást már nem vállalnak, ezzel pedig csapdahelyzetbe kerülnek - szögezte le.
A fideszes képviselő kiemelte, hogy 2009-re az idei tízmilliárd forint helyett már csak 7,9 milliárd forint jut panelfelújításra, ráadásul a kormány az előző évekből cipel magával 3,6 milliárd forintnyi kifizetést, ami csökkenti a jövő évi keretet.

Gyenesei István önkormányzati miniszter keddi sajtótájékoztatóján közölte: az Új Magyarország Lakásfelújítási Program keretében nyújtott 4,8 milliárd forintból nemcsak lakásokat, de 200 millió forinttal a kémények felújítását is támogatja az állam, illetve a meghirdetett ökoprogramra is nyújtott 300 millió forint támogatást. A pénzből 13.500 lakást és 3 ezer kéményt lehet felújítani, míg az ökopályázat által érintett lakások száma 6 ezer.

A miniszter elmondta, hogy 2011-ig évente 7,9 milliárd forint költségvetési keret jut ezen programok támogatására, ám mivel korábban az állam már mintegy 3,6 milliárd forintnyi kifizetést vállalt 2008-ra e programok kapcsán, az idén csak 4,5 milliárd forintról dönthetett a minisztérium.
Gyenesei István elmondta azt is, hogy a szeptember végén zárult pályázat során 100 ezer lakás felújítására mintegy 30 milliárd forint összegű támogatási igény érkezett. Mindez 2 ezer lakóközösséget és 250 ezer embert érint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását