2024. május 17. - Paszkál

Lézeres fogtömés egy leopárdon

Lézeres fogtömést hajtottak végre egy kínai leopárdon az állatorvosok a Nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Állatparkban pénteken.
2008. december 12. péntek 15:48 - Hírextra
A ritka, különleges műtétet egy négytagú csapat hajtotta végre sikeresen, miután elaltatták a veszélyes, nagy testű ragadozót - közölte az MTI-vel Gajdos László, az intézmény ügyvezető igazgatója.
A két általános orvosból, egy fogspecialistából és egy röntgenállatorvosból álló csapat két lyukas fogát tömte be az állatnak. A nem mindennapi beavatkozás két órán át tartott; az embereken szokásos fúrás helyett lézerrel tárták fel és határolták körbe az elszuvasodott fogrészeket, majd speciális anyaggal betömték azokat.

Gajdos László elmondta: a kínai leopárd igen ritka fajnak számít, a természetben szinte már alig él belőle. A nyíregyházi állatkertben egy pár található, s azokra érhetően megkülönböztetett figyelmet szentelnek. Rendszeres az orvosi ellenőrzésük, s egy ilyen betegségmegelőzést célzó vizsgálat során derült ki, hogy a hím leopárdnak két foga is lyukas.

Az állatorvosok halaszthatatlannak ítélték a tömést, s a biztonságosabb, a kevesebb komplikációval járó lézeres beavatkozási módot választották. Ebben már gyakorlatuk is van a szabolcsi szakembereknek, hiszen a nyáron egy elefánt sérült agyarát gyógyították meg lézeres operációval, ami akkor nem kis szenzációt váltott ki állatgyógyászati berkekben.

A nyíregyházi állatpark vezetője szerint a fogtömésen átesett, Leon névre hallgató leopárdfiú könnyen ébredt az altatásból, de láthatóan még megviseli a beavatkozás, ezért elkülönítőben helyezték el, s csak egy nap orvosi megfigyelés után térhet vissza a párjához.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását