2024. március 29. - Auguszta

Az anyós és a szívbaj

Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy nem tesz jót a nők egészségének, ha együtt kell élniük az anyósukkal. Nekik ugyanis háromszor akkora esélyük van egy komoly szívbetegségre.
2008. december 12. péntek 11:07 - Hírextra
A nőknek sok stresszt okoz, ha folyamatosan partnerként, anyaként és valaki lányaként kell viselkedniük. Mindez nemcsak szívbetegséget válthat ki náluk, hanem számos más, a stressz által okozott bajt, például magas vérnyomást, de még cukorbetegséget is.

A kutatás készítői csaknem 14 éven át vizsgáltak 91 ezer egészséges, középkorú férfit és nőt. Az 1990 és 2004 között, Japánban elvégzett vizsgálatok alatt 671 embernél jelentkezett súlyos koszorúér-betegség, 339-en haltak meg valamilyen szívbetegségben, 6 255-en pedig más betegség következtében.

Kiderült, hogy azoknak a nőknek, akik a saját vagy a partnerük szüleivel éltek együtt, azaz a második generációt alkották a családban, háromszor akkora esélyük volt a szívbetegségekre. Akik saját gyermekeikkel éltek, azoknak kétszeres volt az esélyük erre azokhoz képest, akik gyermektelenül élték le az életüket.

Általában elmondható azokra a nőkre, akik a kiterjedtebb családjuk néhány tagjával is egy fedél alatt laktak, hogy nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Sok nő pedig dohányzik vagy iszik azok közül, akik a szüleikkel közösen élnek.

Nem emelkedik a kockázat azonban azoknál, akik kizárólag férjükkel vagy partnerükkel élnek együtt. Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy egészségügyi szempontból igen előnyös a páros élet: akiknek van partnerük, sokkal egészségesebbek az egyedül élőknél.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását