2024. április 19. - Emma

Monoknak köszönhető a segélyezés átszervezése

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monok önkormányzatának helyi rendelete indította el azt a folyamatot, amely érzékelhető változást hozott a szociális törvény módosításának esetében, ezen belül is a segélyezés rendszerében - mondta a település független polgá
2008. december 11. csütörtök 06:10 - Hírextra
Szepessy Zsolt úgy fogalmazott, ritkán, sőt talán egyáltalán nem fordult elő az ország történetében, hogy egy kis település kezdeményezése, rendeletének részletei a Parlament elé kerüljenek és ennek a figyelembevételével alkossanak meg és fogadjanak el egy törvényt, bár ezt a szaktárca nem ismeri el - tette hozzá.

Azt is eredménynek tartja, hogy a segélyezés rendszerének problémájáról országos méretű társadalmi vita alakulhatott ki a helyi rendeletükből adódóan.

Mint mondta, a törvénymódosítással elindult egy folyamat, és bár vannak még hibák az irány jó. "Dicséretes, hogy a kormány hozzá mert nyúlni - a rendszerváltás óta először - a segélyezéshez, amit ráadásul szigorított - fejtette ki álláspontját Monok első embere.

A szociális törvény módosítása közelebb visz a monoki célhoz is, egyrészt visszahozhatja a munka becsületét, másfelől visszavezetheti a munkanélkülieket a munka, a dolgozó társadalom világába. Emellett a települések több embert tudnak majd foglalkoztatni, és több pénzt adhatnak az ott dolgozóknak.

A polgármester szerint fel kell hívni a közvélemény figyelmét a vidéken, a kistelepülésen élők problémáira, és együttműködéssel ezekre megoldást is lehet találni.

Az Országgyűlés hétfőn döntött az egyes szociális és foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat módosító indítványairól. Az előterjesztő által támogatott javaslatokat 194 igen, 171 nem és 10 tartózkodással fogadták el.

Ugyancsak támogatták a külön szavazásra kért, az előterjesztő által támogatott javaslatokat. A javaslathoz nagy számban nyújtottak be szocialista és ellenzéki képviselők módosító javaslatokat, ezt a mintegy ötven javaslatot leszavazta az Országgyűlés.

A törvényjavaslat a segélyezési rendszert úgy alakítaná át, hogy a hangsúlyt a pénzbeli ellátások helyett az aktív eszközökre, a közfoglalkoztatásban és a képzésben, illetve a munkaerő-piaci programokban való részvételre helyezi át. A törvényjavaslat új eleme, hogy megteremti az összhangot a foglalkoztatási és a szociális törvény adatnyilvántartásra vonatkozó szabályai között.
Az önkormányzatok a törvényjavaslat alapján a közcélú foglalkoztatás ténylegesen felmerült személyi kiadásainak 95 százalékát igényelhetik vissza a költségvetésből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását