2024. május 14. - Bonifác

Lego robottal versenyeznek diákjaink

Egy jegesmedvét kellett a kutatóállomásra szállítaniuk Zürichben hévízi diákoknak, akik a nem kis feladatot robot segítségével hajtották végre. A hévízi Bibó gimnázium 9. osztályosaiból álló ötfős csapatnak persze nem egy igazi fehérbundás mackót kellett
2008. december 10. szerda 18:55 - Hírextra
A két lány és a három fiú ugyanis a First Lego League elnevezésű verseny európai döntőjén vett részt, ahol osztrák, svájci, cseh, lengyel és szlovák csapatokkal mérkőztek meg.

Tóth András, a kis csapat kapitányának - az ifjabb Andrásnak - az édesapja az MTI-nek úgy mesélte, hogy az Európában elindult 650 csapat közül a 24 legjobb jutott el Svájcba. Három magyarországi selejtező első helyezettjei utazhattak a versenyre, a három magyar csapat a középmezőnyben végzett, de a Brainiac nevá hévízi együttes a jövő csapatának szóló különdíjat is hazahozta.

Persze senki ne gondolja, hogy kockák összeépítéséről szól csak a versengés, sokkal nagyobb jelentősége van, hogy az igazi ipari robotok programnyelvéhez hasonló módon kell "oktatni" a Lego robotokat.

Az ifjabbik Tóth András azt mondta: mindössze két és fél perc alatt kellett végrehajtaniuk a versenyfeladatot, és ez alatt az igen szűk idő alatt kellett felrakni a felépítményeket, a fogókarokat és más hozzáépíthető szerkezeteket, plusz a feladatot végrehajtani. A 15 éves csapatkapitány szerint a robotoknak nem a megépítése számít bonyolult feladatnak, hanem a programozása, ugyanis rendkívül összetett mozgássorokra kell őket megtanítani.

A klímaváltozás szerepelt az idei verseny középpontjában, ahol nem csak a feladat végrehajtását értékelték a zsűritagok, de azt is például, hogy mennyire együttműködők a versenyzők.

A legeredményesebbnek számító magyar csapat vezetője két évvel ezelőtt ismerkedett meg első robotjával, tavaly pedig kiötlötte, hogy érdemes lenne megpróbálni a versenyzést. Ma már szervomotorokkal, mágneses vagy távolság-, hang- és színérzékelő szenzorokkal is fel tudják szerelni masinájukat, amelyet szerdán iskolájuk igazgatójának is bemutattak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását