2024. május 19. - Ivó, Milán

Amerikai magyar kulturális fesztivál

"Országimázs-formáló gondolat" a New Yorkban és Washingtonban 2009-ben rendezendő amerikai magyar kulturális fesztivál - fogalmazott Orsós László Jakab, a főszervező New York-i Kulturális Intézet igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján a washingtoni nagykö
2008. december 5. péntek 22:02 - Hírextra
Elmondta, hogy 40-50 programot láthat majd a közönség az egész évben zajló Csordultig magyar (Extremely Hungary) című fesztiválon, amelynek szerinte a kapcsolatépítés a lényege. Arra törekedtek, hogy kurátorokkal, kultúraszervezőkkel hozzák össze a magyar művészi világot. Ez az elsődleges misszió, az évad egyfajta felütés lehet a további együttműködéshez.

A New York-i Kulturális Intézet vezetője elmondta, olyan képet szeretnének mutatni az országról, amelyért szavatosságot tudnak vállalni, vagyis olyan programokat szerveztek, amelyek nemcsak papíron futtathatók. Elsődleges szempont volt a szervezésben, hogy "létező fórumokba kapcsolódjunk, élő közegbe kerüljenek a magyar művészek".

"Nagyon komolyan gondolom: ha a fesztivál jól működik, és remélhetőleg jól fog működni, az egyik funkciója az lehet, hogy egy viaskodó, egy magával nagyon rosszban levő országnak némi lehetőséget adjunk, hogy felüsse a fejét a világban azzal, hogy Magyarország nemcsak negatívan tematizálódik". Szerinte "az érdeklődést karakteres állításokkal lehet felkelteni, nem a kéztördeléseinkkel és lelki komplexusainkkal, hanem az eredményekkel".

Orsós László Jakab elmondta, a magyar kultúra tematizálása érdekében "kitaláltunk egy narratívát, amelyre felfűzve megtarthatja magát a fesztivál". Ez a narratíva a modernizáció és gyökerei; a 19. századnál nem mentek korábbra. "A döntés az volt, hogy annyira frissek legyünk, amennyire csak bírunk" - hangsúlyozta, hozzátéve, "végtelenek az ambícióink..., a magyar kultúrának van egy abszolút piacképes rétege".

A másik narratíva a berlini fal leomlásának a 20. évfordulója; erre külön eseménysor lesz. A PEN írókonferenciájának utolsó napján például elmesélik a páneurópai piknik történetét, amerikai írók és filozófusok fognak beszélni a szabadság gondolatáról. A washingtoni sajtómúzeumban, a Newseumban, illetve a New York-i Public Libraryben konferenciát szerveznek, amelyen a 80-as, 90-es években a kelet-európai térséget lefedő amerikai újságírók mesélnek majd arról, mi az, amit annak idején nem vettek észre, amire nem láthattak rá, miről írtak volna másképpen.

Orsós László Jakab azt is elmondta: fontos, hogy nem kanonizált műfajokat is beemeljenek a programba. Kézenfekvő volt például, hogy a magyar gasztronómiáról is szó legyen, egy gasztronómiai országképet is nyújtsanak.

"Nagy fába vágtuk a fejszét (...) de olyan helyeken fog megjelenni a magyar kultúra jó minőségben, ahol így eddig nem volt kommunikálva, ilyen rendben összeállítva" - fogalmazott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását