2024. május 3. - Tímea, Irma

A 13. havi jövedelem jár

Jövőre 112 milliárd forintot fordít a kormány a kieső tizenharmadik havi bérek kompenzációjára. A kabinet 140 ezer forintos fizetéshatárig az idei pluszjuttatás kétharmadát mégis megadná a köztisztviselőknek és a közalkalmazottaknak. A szakszervezetek és
2008. december 2. kedd 07:55 - Hírextra
A közszféra dolgozói mégis megkapnák jövőre a 13. havi bérük egy részét, jóllehet a parlament elfogadta a pluszjuttatás megvonását is tartalmazó törvénymódosítást. A szombati demonstráció után a kormány és a szakszervezetek hétfőn szinte egész nap egyeztettek, majd a kancellária államtitkára bejelentette, a költségvetésben mégis van 112 milliárd forint a közszolgák tizenharmadik havi bérére.

Csizmár Gábor elmondta, a köztisztviselők és a közalkalmazottak 140 ezer forintos fizetéshatárig fixösszegű, 11500 forintos pótlékot kaphatnak minden hónapban, így nagyjából egy teljes havi jövedelmük kétharmadát kapnák pluszban.

Nem elégedett viszont a kompenzáció mértékével a Fidesz. A legnagyobb ellenzéki párt alelnöke trükközésnek és bűvészkedésnek nevezte a 13. havi bérekkel kapcsolatos bejelentést. Pelczné Gáll Ildikó azt mondta, nem a tanárok és a rendőrök tehetnek a gazdasági válságról, és ezért nem rajtuk kell elverni a port.

"A 13. havi bér nem bónusz, nem ajándék a közszolgáltatásban dolgozóknak, hanem így alakították ki a rendszert. Ez rossz, mert a juttatás be is épülhetett volna a rendszerbe, automatikusan megkapta volna mindenki, és akkor nem lenne alku tárgya. A teljes 13. havi jövedelem jár" - jelentette ki az ellenzéki politikus.

Pelczné Gáll Ildikó szerint, ha a kormány megtalálta a költségvetésben az elmaradó pluszbér egy részének a fedezetét, akkor a fennmaradó részt is megtalálhatja.

Keveslik a kompenzációt a szakszervezetek is. Az érdekvédők azt mondták, ha nem tudnak megegyezni a kabinettel, akkor jövő hétfőn elkezdik a január 12-re tervezett ágazati sztrájkok előkészítését.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását