2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ellenőrzik, tényleg beteg-e a táppénzen levő dolgozó

Ugrásszerűen megnőtt azoknak a cégeknek a száma Franciaországban, amelyek magántársaságokkal ellenőriztetik, hogy táppénzen lévő alkalmazottaik tényleg betegek-e. Az eljárás legális, azonban a legnagyobb francia szakszervezet vezetője az InfoRádiónak azt
2008. december 1. hétfő 15:10 - Hírextra
Egyelőre kevéssé ismert, de a gazdasági sajtó szerint ígéretes üzleti kilátásokkal kecsegtet a beteget jelentő dolgozók otthoni ellenőrzése. A kereslet az elmúlt egy évben ugrásszerűen megnőtt, a piac egyik legnagyobb szereplője, a Sécurex társaság vezetője egy napilapnak azt mondta: 2007-ben rekordszámú, 40 ezer megrendelést kaptak a munkáltatóktól.

"Egyre több cég fordul hozzánk, mivel Franciaországban a munkáltatóknak semmilyen más eszközük nincs arra, hogy a táppénzen lévő, színlelt beteg alkalmazottaikat rászorítsák arra, hogy visszatérjenek dolgozni" - nyilatkozta az InfoRádiónak Pascale Provost, a betegek otthoni ellenőrzésére szakosodott párizsi székhelyű Mediverif cég vezetője.

A tucatnyi alkalmazottat foglalkoztató, országszerte mintegy háromezer orvossal együttműködő társaság igazgatónője elmondta: orvosaik a munkáltatók kérésére keresik fel a beteget jelentő dolgozót. Ellenőrzik, hogy valóban otthon tartózkodik-e a táppénz ideje alatt, megvizsgálják, hogy valóban beteg-e, majd jelentést készítenek a megbízást adó cégnek. Ha a vizsgálat során kiderül, hogy az alkalmazott egészséges, úgy munkáltatója írásban felszólítja, hogy térjen vissza dolgozni, egyben értesíti a betegbiztosítási pénztárt, amely saját hatáskörben újabb ellenőrzést rendelhet el, és ha a csalás bebizonyosodik, felfüggesztheti a táppénz további folyósítását, illetve visszakérheti a már kifizetett összeget.

"Idén 20 százalékkal emelkedett a megrendeléseink száma tavalyhoz képest" - ecsetelte a kereslet alakulását Pascale Provost, hozzátéve, hogy az eddigi ellenőrzéseik alapján állítható: az esetek 60 százalékában visszaélésről van szó.

"Egy cég, mihelyt elutasítja alkalmazottja szabadságkérését vagy új, neki nem tetsző munkakörbe helyezi, azonnal számíthat arra, hogy az érintett rövidesen beteget jelent, a velük összejátszó orvosok pedig ki is írják őket" - mondta a Mediverif vezetője. Pascale Provost szerint az ellenőrzéssel mindezt ki lehet szűrni.

Egy marseille-i cég vezetője a Mediverif-nek küldött, és a cég honlapján közölt visszajelzésében arról számol be, hogy amióta jobban utánanézet az alkalmazottainak, a betegszabadságok aránya 30 százalékkal esett vissza.

Teljesen más a véleménye a kérdésről a Jean-François Naton-nak, a legnagyobb francia szakszervezet, a CGT munka- és egészségügyi területért felelős megbízottjának, aki az InfoRádiónak azt mondta: "a betegszabadsággal való visszaélés vádja valójában mítosz".
"Az országos betegbiztosítási pénztár - ahol magam is dolgozom - évente vizsgálja a kérdést, és az eddigi statisztikai adatok azt mutatják, hogy az esetek 94 százalékában a táppénz teljesen indokolt" - fogalmazott a szakszervezeti vezető.

"A CGT a leghatározottabban elítéli, hogy a munkaadók jól megfizetett orvosokat küldenek a munkahelyeken amúgy is elképesztő nyomás alatt dolgozó alkalmazottaik nyakára" - mondta Jean-François Naton, hozzátéve: szerintük egy ilyen vizsgálat elvégzése nagyon komoly morális és etikai kérdéseket vet fel az orvosok számára.

Ezt a véleményét egyébként a háziorvosok országos szakszervezete is osztja. A szakszervezeti vezető annyit elismert, hogy a munkahelyi stressz miatt valóban gyakori, hogy a dolgozók néhány napra kiíratják magukat - mint fogalmazott, hogy "szusszanni tudjanak" -, ám szerinte ezt a jelenséget nem lehet egyszerű tiltással megszűntetni, az okokról kell beszélni.

Addig is Jean-François Naton megnyugtatónak tartja, hogy vitás ügy esetén az utolsó szót egyelőre a társadalombiztosító által megbízott orvos mondja ki - kérdés azonban, hogy meddig. Június óta ugyanis az országos betegségbiztosítási pénztár négy megyére kiterjedő kísérletet folytat, amely éppen arról szól, hogy a táppénz folyósítását egyedül a munkáltató által megbízott orvosi jelentés alapján is félbe lehessen szakítani. A fokozott ellenőrzésben maga az állam is érdekelt, a már említett Mediverif például nem csupán magáncégektől, hanem az Oktatási és a Honvédelmi Minisztériumtól, valamint több állami kórháztól is kapott megrendeléseket.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását