2024. május 13. - Szervác, Imola

"Szótlan" hímek

A nőstény makákók többet kommunikálnak hangjukkal, mint a hímek, és többet beszélgetnek egymással, mint a másik nem tagjaival.A londoni Roehampton Egyetem tudósai tanulmányozták egy makákócsoport társas viszonyait, és azt állapították meg, hogy ezeknek a
2008. november 26. szerda 07:51 - Hírextra
A kutatók szerint a felfedezés alátámasztja azt a feltételezést, mely szerint az emberi nyelv is az egyének közötti kötelékek és a szervezett társadalmak iránti szükséglet talaján fejlődött ki.
A kutatócsoport abból indult ki, hogy a változatos társadalmi hálózattal rendelkező állatfajoknál, mint amilyenek a makákók is, a kommunikációnak fontos szerepe van a közösségen belül.

Ennek bizonyítására három hónapon keresztül tanulmányozták a Puerto Ricó-i Cayo Santiago-szigeten egy 24 fős makákócsoport kommunikációját. A közösségben 16 nőstény és 8 hím állat élt. A kutatók rögzítették az állatok közötti hangadásokat és a "baráti csevegéseket", de figyelmen kívül hagyták az ennivalóra vagy egy ragadozó megjelenésére "vonatkozó" hangjelzéseket.

A nőstény makákók tizenháromszor annyit kommunikáltak, mint a hímek, és egymás között sokkal gyakrabban beszélgettek, mint a másik nem képviselőivel.

A kutatók szerint ezek az eredmények azt mutatják, a nőstények számára fontosabb a hangadással történő kommunikáció a kapcsolatok fenntartásában, mint a hímek számára. Ezenkívül, mivel a nőstények egész életüket ugyanabban a közösségben élik le, szilárd és tartós kapcsolatok alakulnak ki, még a kölykeiket is rábízzák egymásra.

A hímeknél, amelyek egyik csoporttól a másikhoz vándorolnak, hiányzik ez a fajta kapcsolatépítés, ők mindkét nembeli társaikkal ugyanolyan mértékben kommunikálnak.A brit New Scientist című lapban megjelent kutatás volt az első, amely rámutatott a nőstények és a hímek eltérő kommunikációjára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását