2024. április 20. - Tivadar

Baleset a részecskegyorsítóban

Baleset történt a genfi székhelyű Nukleáris Kutatás Európai Szervezete (CERN) kutatási központjában, a kontinens legnagyobb részecskefizikai kutatóintézetében, emiatt várhatóan a tervezettnél később kezdődhetnek a részecskegyorsítóban végzendő kísérletek
2007. április 5. csütörtök 20:56 - Hírextra
A Genf melletti Meyrinben épülő létesítményben kísérlet közben rezgésingadozás következtében felrobbant az egyik szupravezető mágnes, amely az itt létrehozandó részecskegyorsító központi elemének, a nagy hadron-ütköztető gyűrűnek az alkotó része. A baleset következtében senki sem sérült meg, de a tervezett tudományos kísérleteket várhatóan meghatározatlan ideig el kell halasztani.

A világ legnagyobb részecskegyorsítója építésének befejezését, amelyben több mint tíz ország tudósai vesznek részt, nyárra tervezték, és az első kísérleteket az év végén hajtották volna végre.

A 27 kilométer kerületű földalatti szupravezető részecskegyorsító a francia-svájci határ két oldalán épül. A berendezésbe 1720, egyenként 15 méter hosszú mágnest építettek be, amelyeknek a homogén erőteret kell biztosítaniuk a részecskék irányított áramlásához.

A megrongálódott mágnes az egyike a négy legfontosabbnak, amelyek a protonok áramlását fókuszálják, mielőtt belépnének az ionizációs kamrába, ahol ütköznek a szembe áramló részecskékkel.

A CERN szakértői szerint a Fermi Lab amerikai cég által elkövetett számítási hibák miatt robbant fel a mágnes, és kizárták a szándékosságot, valamint azt, hogy a baleset terrorcselekmény következménye lett volna.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását