2024. április 27. - Zita

Az idén is megépítik a megabetlehemet

A Somogy megyei Vörs római katolikus templomában az idén is felépítik a Jézus születését bemutató bibliai életképet, amely mára Európa legnagyobb beltéri Betlehemévé nőtte ki magát.
2008. november 26. szerda 09:35 - Hírextra
Az Advent első vasárnapjára elkészülő és január végig megtekinthető ötven négyzetméternyi építményt évente 40 ezren keresik fel.

A Kis-Balaton szomszédságában fekvő, ötszáz lakosú falu templomában először 1948-ban építettek Betlehemet, akkor egy négyzetméternyi területen. Az életkép az idők folyamán mind nagyobb és részletgazdagabb lett, köszönhetően a falu önkéntes segítőinek és az őket immár több mint két évtizede irányító Futó Péternek, aki ezúttal is szabadságot vett ki, hogy minden idejét az építéssel tölthesse.

A vörsiek több hetes előkészítő munka után egy hét alatt építik fel a Betlehemet, amelyhez számos tuját, 30 fenyőfát, nagymennyiségű fenyőgerendát és deszkát, 30 ládányi mohát használnak fel.
Mint azt Futó Péter az MTI-nek elmondta: a hely adottságai miatt a Betlehem mérete ennél már nem lehet nagyobb, de a megjelenítésben azért minden évben van valami újdonság.

Tavaly például az, hogy a hátteret egy saját készítésű, három négyzetméternyi felületű, Betlehem városát ábrázoló festmény adta, ahonnan egy út vezet a már térben kialakított jászol felé, ahol Jézus megszületett. Az idén tovább szépítik, gazdagítják ezt a hátteret és az életképet megjelenítő festett gipszfigurák is felújítva, régi fényükben fogadják a látogatókat.

A monumentális alkotáshoz szükséges alapanyagokat évek óta egy kizárólag erre a célra telepített ligetből vágják ki, egyúttal folyamatosan pótolják is a fákat. A vörsiek a párját ritkító különlegességgel tavaly kiérdemelték a Somogy Megyei Közgyűlés által alapított Örökségünk -Somogyország Kincse kitüntetést.

A vörsiek bibliai életképe - ha neveznék -, akár a világ legnagyobb beltéri Belteheme címet is elnyerhetné - mondta futó Péter, hozzátéve: annál is inkább, mert ilyen kategória ma még nem szerepel a Guinness-rekordokat jegyző nyilvántartásban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását