2024. április 19. - Emma

A BKV finanszírozásának körvonalai

Az alapvető megoldások, egyezségek már körvonalazódtak azokon a tárgyalásokon, amelyek nyár óta folynak a kormány és a fővárosi önkormányzat között a BKV többletfinanszírozásáról - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szerdai kormányszóvivői tájékozta
2008. november 26. szerda 14:58 - Hírextra
A miniszterelnök elmondta, hogy a főváros vezetése és a kormány között rendkívül komoly tárgyalások voltak a legutolsó időkben is arról, hogy milyen módon lehet hosszabb távra gondolva rendezni a társaság helyzetét.

"Összetett megoldásról tárgyalunk. A megoldás által érintett összes forrás - amely 40 milliárd forint körül van - belső szerkezete még nincsen tisztázva. További egyeztetéseket kell folytatni a témában" - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője kedden viszont azt közölte az MTI-vel, hogy nem kap többlettámogatást a BKV az államtól. Akkor úgy fogalmazott: a kormány álláspontja szerint a céget a BKV tulajdonosának, a fővárosi önkormányzatnak kell finanszíroznia. "Többlettámogatásban nem gondolkodunk" - tette hozzá a szóvivő.

Demszky Gábor főpolgármester kedden egy más témában tartott sajtótájékoztatón arra utalt, hogy a főváros reményei szerint a parlament a költségvetési módosító indítványok között megszavazza azt is, amely plusztámogatáshoz juttatja a BKV-t.

A Hírszerző internetes újság kedden azt írta, hogy a vállalat még az idén 5-10 milliárd forint többlettámogatást kaphat, jövőre pedig plusz 20-30 milliárd forinttal egészíthetik ki a társaság állami juttatását.

Nemes Gábor, a BKV sztrájkot jelentő szakszervezeteiből alakult sztrájkbizottság szóvivője is - igaz nem hivatalos forrásból - úgy tudja, hogy a cég megkapja a plusz pénzt.

Az állam évente árkiegészítés címén 17 milliárd forintot, normatív támogatásként további 32 milliárd forintot ad a BKV-nak. A fővárosi önkormányzat - tőkepótlás címén - 10 milliárddal támogatja a vállalatot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását