2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Történelmi íróasztal

Történelmi helyszínen írták alá múlt kedden az amerikai radarállomás csehországi telepítéséről szóló megállapodást: a cseh és az amerikai külügyminiszter ugyanazon az asztalon látta el kézjegyével a szerződést, amelyen 1968 őszén Oldrich Cernik csehszlová
2008. július 14. hétfő 13:07 - Hírextra
Ráadásul az asztal melletti székek is ugyanazok voltak - írta a Dnes című cseh napilap online kiadása.

A Moszkva által annak idején rájuk kényszerített szerződést mindmáig megalázónak tartják a csehek. Az "ideiglenes tartózkodás" végül eltartott a kommunizmus bukásáig, és az utolsó szovjet katona csak 1991-ben hagyta el Csehszlovákia területét.

Az amerikai radartelepítés ellenzői most megpróbálnak párhuzamot vonni a 23 éven át tartó szovjet megszállás és a radarberendezéseket működtető mintegy 250 főnyi amerikai személyzet tervezett csehországi tartózkodása között.

Azt mondják, hogy a jövőben egyetlen külföldi katonának sem szabad csehországi területen tartózkodnia.

Állásfoglalásában a cseh külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy az asztal olyan bútordarab, amelynél évek óta állomok közötti szerződéseket írnak alá.

- "Nem tartozik feladataim körébe tudni, hogy melyik bútort mire használták" - érvelt Karl Schwarzenberg külügyminiszter.

Van azonban mégis valami, ami némi realitást kölcsönöz a pikáns összefüggésnek. Ugyanazon az íróasztalon írták alá ugyanis 1991. július 1-jén a Varsó Szerződés megszűnéséről szóló szerződést is - írta a cseh napilap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását