2024. május 3. - Tímea, Irma

Szúrás nélküli vérvétel

Német kutatók kifejlesztettek egy eszközt, amely fény segítségével, tűszúrás nélkül ad pontos képet a vér tulajdonságairól.Holger Jungmann fizikus és Michael Schietzel orvos-kutató találmányát a múlt héten mutatták be a szakmai köröknek a világ legnagyobb
2008. november 25. kedd 14:33 - Hírextra
A Rajna-vidéki illetékes hatóságok által engedélyezett tenyérnyi eszköznek elég, ha könnyedén érintkezik a bőrrel, vagy egyéb szövettel. Két üvegszál segítségével fehér fényt bocsát a szövetbe, egy harmadik pedig felfogja az átvilágított rétegekből kiszóródó fényt, majd visszavezeti az eszközbe elemzés céljából.

Ezt követően egy képernyőn megjelenik a vér hemoglobintartalma, továbbá, hogy mennyi oxigént szállít a szövetek és szervek felé. Ezen kívül a fénymérő még a legkisebb vérerek átmérőjéről is tájékoztat - tehát kideríti, mennyire hatékonyan látja el a kapilláris erezet a környezetét oxigénnel.
A vérelemző első klinikai tesztelését 2005-ben végezték a münsteri gyermekkórházban 85 új- és koraszülött csecsemőn, az eredményeket a "Pediatrics" című szaklapban közölték.

A fényelemzéssel nyert adatok ugyanolyan megbízhatónak bizonyultak, mint a hagyományos vérvétel által szolgáltatott hemoglobinértékek.

A további próbákat a tanulmány egyik társszerzője, Heike Rabe a brit sussexi egyetem klinikáján folytatta. A mára már hétszázötven csecsemőnél mért adatok megerősítették, hogy a fénysugárral történő vérelemzés "különösen jól alkalmazható" az új- és koraszülötteknél. A legkisebbek problémás és fájdalmas vérvétele a jövőben így elmaradhat.

A "Haemospect" elnevezésű eszköz egyik kifejlesztője, Schietzel szerint azonban nem csupán az újszülöttek esetében alkalmazható, hanem például sürgősségi, valamint életmentő műtéten átesett betegeknél is. Az ilyen esetekben nélkülözhetetlen az érintett szövetek oxigénellátásának ellenőrzése.

Az intenzív-betegek ujjbegyére csíptetett pulzoximéterek erre csak korlátozottan képesek, ugyanis csak a vér relatív oxigénszintjét mérik, az oxigénszállító hemoglobin mennyiségét azonban nem. Így ha csak kevés hemoglobin is eléri az érzékelőt, elegendőnek mutatja az oxigénellátást.

A spektroszkópia természetesen nem fogja teljesen kiváltani a vérvételt, hiszen csupán három értékmérőt közöl a sok közül. Jungmann és Schietzel jelenleg a vércukorszint mérésén dolgozik, de a gyakorlati alkalmazás még messze van. A többi paraméter - például a vese- és gyulladásmutatók vagy az elektrolitok - mérésénél a betegnek továbbra is el kell viselnie a tűszúrást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását