2024. május 2. - Zsigmond

Nők elleni erőszak

Az ENSZ-közgyűlés 1999. december 17-én döntött a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napjának megünnepléséről. Dátumul azért november 25-ét választották, mert 1960-ban a Dominikai Köztársaságban a Trujillo-diktatúra e napon gyilkolt meg brutális
2008. november 23. vasárnap 17:10 - Hírextra
Az ENSZ meghatározása szerint: "A nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, amely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában".

A nők elleni erőszak a párkapcsolatban élő nők kétharmadát érinti. Valahol a világon minden 18. másodpercben egy nő erőszak vagy bántalmazás miatt szenved, s csak Európában minden ötödik nő esik áldozatul testi bántalmazásnak. A testi erőszak csak a jéghegy csúcsa, a folyamatos lelki erőszakban élő nők száma ennél jóval magasabb.

Idén február 25-én az ENSZ világméretű kampányt indított a járványszerű méretekben terjedő jelenség visszaszorítására. Ban Ki Mun főtitkár felszólította a világ nőszervezeteit, a férfiakat, a magáncégeket és a világszervezet tagállamait, hogy segítsenek sikerre vinni a nők elleni erőszak visszaszorítását célzó, 2015-ig tartó kampányt.

Az Amnesty International (AI) májusban kiadott idei világjelentése felidézi, hogy az ENSZ illetékes bizottsága (CEDAW), amely a nők elleni diszkrimináció valamennyi formájának leküzdését szolgáló egyezmény betartását ellenőrzi, aggályokat fogalmazott meg a nőkkel szembeni erőszakcselekmények magyarországi elterjedtsége miatt, beleértve a családon belüli erőszakot. Az ENSZ-bizottság ugyancsak kifejezte aggodalmát a nők elleni, családon belüli erőszakról szóló külön törvény hiánya miatt.

Magyarországon évente 80-90 ember hal meg a családon belüli erőszak következtében, közülük mintegy 50 bántalmazott nő, a családon belüli erőszak minden ötödik nő életének része. 2006-ban az Országgyűlés a büntetőeljárásról szóló törvény módosításának keretében megszavazta a távoltartás jogintézményének bevezetését a magyar jogrendszerbe.

Elrendelése esetén az érintett köteles a bíróság által meghatározott lakást elhagyni, és attól, illetve a meghatározott személytől, annak lakó- és munkahelyétől, az általa látogatott nevelési, egészségügyi intézménytől távol maradni. A távoltartásra kizárólag folyamatban lévő büntető eljárásban van lehetőség, ami kizárja a védelemből mindazokat, akik a folyamatos fenyegetettség miatt nem tudnak, nem mernek eljárást indítani. Az Országgyűlésben zajlik a vita egy új távoltartási törvényről, amely hatékonyabban védené a bántalmazott áldozatokat.

1991 óta november 25-én kezdődik a 16 akciónap a nők elleni erőszak ellen című rendezvénysorozat, amely december 10-éig, az emberi jogok világnapjáig tart. Az áldozatok iránti szolidaritásuk jeléül százezrek viselnek ezalatt a családon belüli erőszak elutasítását jelképező lila, illetve a nők elleni erőszakot elutasító férfiak mozgalmát jelképező fehér szalagot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását