2024. április 26. - Ervin

Visszaemlékezés a gettóra

Palánkok mögé zárva címmel jelent meg az Erzsébetvárosi örökség című sorozat második kötete; a könyvet, amelyben tizenegy visszaemlékezés olvasható az egykori gettóról, csütörtökön mutatták be Budapesten, a Spinoza Kávéházban.
2008. november 20. csütörtök 13:52 - Hírextra
Mint azt Hunvald György, a VII. kerület polgármestere a könyvbemutatón felidézte, a fiatal újságírókból álló Múló idő csoportot kérte föl arra, hogy kezdjék el összegyűjteni, földolgozni és rendezni az egyre fogyatkozó idős túlélők emlékeit a vészkorszakról, az Erzsébetvárosban akkor létesített gettóról.

"Sokra nem vállalkozik ez a könyv, apró darabokat kíván visszaragasztani egy összetört tükör cserepeiből abban a reményben, hogy egyszer majd szembeállhatunk azzal a tükörrel, és belenézhetünk mindannyian" - hangsúlyozta a polgármester.

A Palánkok mögé zárva írásai között ismert és a nagyközönség számára ismeretlen emberek is megszólalnak. Olvasható például a kötetben László György rádiós szerkesztő-rendező és Sas József színész-rendező visszaemlékezése is.

A töredékes vallomásokat az egykori gettóépületek, csillagos házak fotói mellett részben a Magyar Országos Levéltár, részben néhány személyes, családi dokumentum egészíti ki és teszi megrendítővé.
A kötetnek - a szerzők és a polgármester szándéka szerint - lesz folytatása is, ahogy tervezik a tavaly karácsonykor megjelent, sorozatnyitó, Kismesterek című kiadvány újabb részét is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását