2024. május 18. - Erik, Alexandra

Duna Profit csalások

Több mint 1,8 milliárd forintos kárt okoztak ingatlanokkal kapcsolatos csalásokkal azok a vádlottak, akiket csütörtökön jogerősen letöltendő, illetve felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Szegedi Ítélőtábla.
2008. november 20. csütörtök 12:03 - Hírextra
Az elsőrendű - jelenleg szökésben lévő - vádlott, Lengyel József büntetését a másodfokon eljáró ítélőtábla hét és fél évről kilenc évre súlyosbította, a másodrendű vádlott Gáti Józsefet az eredetileg kiszabott négy helyett öt év börtönbüntetéssel sújtotta.

A táblabíróság két vádlottra felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki: a hatodrendű vádlott egy év és négy hónap, míg a hetedrendű két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Mindkettőjüket folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében és magánokirat-hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság.

A Duna Profit Ingatlanbefektetési és Hasznosító Szövetkezet 2001. június 1-jén alakult meg miskolci székhellyel, 3 millió forint tőkével. Fő tevékenységeként az ingatlanforgalmazást jegyezték be. A cég képviseletére 2002 első felében Lengyel József volt jogosult. A Duna Profit 2004 októberétől felszámolás alatt áll.

Az elsőrendű vádlott jó kapcsolatban állt több emberrel a Duna Profit vezetéséből, megállapodott velük abban, hogy különböző fejlesztési elképzelések megvalósítása ürügyén a szövetkezet anyagi forrásait elvonják. Ennek lényege az volt, hogy a férfi ingatlanokat vásárol, majd azokat különböző konstrukciókban, felértékelés után tovább értékesíti a Duna Profitnak.

Az ingatlanok megvásárlásához sem Lengyel József, sem Gáti József nem rendelkezett saját forrással, ezért azokat halasztott fizetéssel vették meg úgy, hogy az ellenérték kifizetéséhez a Duna Profit anyagi forrásait vették igénybe. A szövetkezet ennek érdekében célrészjegyeket bocsátott ki, így biztosítva az anyagi hátteret.

A két vádlott a fejlesztések vállalását eleve azzal a szándékkal tette meg, hogy a Duna Profit által összegyűjtött pénzeket elvonja. Az ítélet szerint nem is állt szándékukban a meghirdetett projektek, az ahhoz tartozó fejlesztési elképzelések megvalósítása, azokat csak eszközként használták fel jogtalan haszonszerzésre.

Az ügyben elítélt másik két férfi valótlan tartalmú ingatlanbecslések elkészítésével segítette a csalássorozatot, amelynek következtében a szövetkezetnek mintegy 1,8 milliárd forintos kára keletkezett. A pénz sorsa ismeretlen.

A Vas Megyei Bíróság 2007 őszén nem jogerős ítéletében különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás, illetve csalás kísérletének bűntettében, valamint számviteli fegyelem megsértésének bűntettében mondta ki bűnösnek a Duna Profit korábbi vezetőit, akiket ezért hét év nyolc hónap és két év közötti börtönnel sújtott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását