2024. április 29. - Péter

Rockkoncert a Bábszínházban

November végén jelenik meg a Jazzékiel zenekar második, Holy Shit című albuma. A csapat különleges módon mutatja be nagylemezét: a budapesti Bábszínházban rendeznek koncertet, november 22-én, szombaton.
2008. november 19. szerda 10:50 - Pálfi Rita
„Akinek szíve szakad egy daltól, akik sosem halnak meg,
Akik tudják, mit kell tenniük, mert így lenni nem lehet,
Mi egy hangszertokba zártuk ezt be, hát énekeljük el…”

A Jazzékiel neve kicsit csalóka, az öttagú csapat ugyanis – bár megtalálhatóak jazzesebb elemek is a zenéjükben – műfajilag szinte besorolhatatlan zenét játszik. Ráadásul lemezbemutató koncertjük helyszínéül nem az ilyen esetben megszokott közeget választották, hanem a Budapesti Bábszínházban lépnek fel. A hatvanéves színház történetében még nem volt példa arra, hogy ilyen típusú könnyűzenei eseményt rendezzenek.

Ebből is látszik Hegyi Áron (billentyűs, zeneszerző) és Jakab „Fürge” Péter (énekes, szövegíró) szerzőpáros, három társukkal - Köllner Dani (gitáros), Miklós Milán (basszusgitáros) és Nyírő Áron (dobos) nem kis vállalkozásra adták a fejüket. tény, hogy a fiúk eddigi munkásságából sem hiányzott a kísérletező szellem, ez pedig halmozottan igaz új albumukra.

„November varjakat hoz el,
- Héj, Anya, neked senki nem felel.
Rossz ember jó időkre kell,
- Héj, Anya, neked senki nem felel.”

A most megjelenő, Holy Shit” címet viselő nagylemez beharangozójából érződik, hogy komolyan veszik a „Sirató” című dalukban hallható „ne ugyanazt, és ne ugyanúgy” tanácsot. Az új lemez koncerten már hónapok óta hallható dalai közt nehéz két, egy kaptafára készült darabot találni. A már kifejezetten aggastyánnak minősülő borús Kamilla, a Rossz testvér és a Sirató három különböző zenei világból építkezik, mégis ízig-vérig Jazzékiel dalok. A szintén már számos fellépés próbáját kiálló játékos „Cabaret”, és a sötétebb tónusú „Akasztófa blues” szintén a zenekar kísérletező hajlamát dicséri.

Az énekes és dalszövegíró Fürge elmondása alapján is érződik, hogy egy más Jazzékiel vár ránk az új albummal: „Hangulatukban dalszerűbbek lettek a dalok, de sokkal nehezebbek is. Másokon van a hangsúly. A dalok vannak, nincs frontember, szólista. Mást szeretnénk érteni például a hangszerszólók alatt. De ez majd úgyis kiderül.

„Ő csak hegedül,
Hogy nem vagytok egyedül.”

A november 22-ei Holy Shit című lemezbemutató koncert során a Jazzékiel „meggyónja a nagyérdeműnek, hogy mi az, ami a szívüket nyomja”. A koncertlátogatók egy „rázós utazásra” készüljenek fel: „szerzői önvizsgálattól bestiáriumon át a Könyvek Könyvéig” A megszokottól eltérő koncertkörnyezet speciális estét ígér: „a színpadon megelevenednek a különböző komédiák és rémtörténetek szereplői. Valaki felköti magát, valakit felkötnek, a jazz-zenészek meg rock’n’rollt játszanak. Vér, szex, gyilok, némi önmarcangolás és jófajta révület. Lesz vetítés és egy kis színház- azért bábjátékra persze ne számítsatok…”

A szeánszon a Jazzékiel ötösfogatához Görög Dániel (trombita), Schunk Márton (cselló), Pásztor Ákos (szaxofon), Hegyi Dávid (zongora) és Szabó Réka vezetésével egy vonósnégyes is csatlakozik.

Gyertek, ha mertek – üzeni a zenekar. Legyen csönd és legyen zaj – kérjük mi.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását