2024. április 26. - Ervin

Nem pereskedhet a mozgássérült

Nem tud több pert indítani a fogyatékosok jogait biztosító törvény megsértése miatt Jarek Molski, aki húsz éve kényszerült kerekesszékbe. A férfi fél Kaliforniát beperelte, mire a szövetségi bíróság kimondta a végső szót, és a korábbi ítéletekhez hasonlóa
2008. november 19. szerda 08:05 - Hírextra
Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága hétfőn elutasította, hogy újratárgyalja a Jarek Molski által az Evergreen Dynasty cég, a kaliforniai Solvang településen található kínai étterem tulajdonosa ellen indított pert. A 38 éves férfi összesen négyszáz pert indított már, ám most a szövetségi bíróság kimondta az utolsó szót, így nincs lehetősége újabb pereket indítani a fogyatékkal élőkről szóló törvény megsértése miatt.

Egy igencsak szokatlan eljárásban, 2004-ben az azóta már elhunyt kerületi bíró, Edward Rafeedie azzal vádolta Molskit, hogy szisztematikusan keresztbe tesz a kaliforniai vállalkozásoknak.

Molski húsz éve, egy baleset miatt kényszerült kerekesszékbe. Ezt követően beperelt éttermeket, tekepályákat, borászatokat és egyéb kiskereskedőket is a fogyatékosok számára kialakított parkolóhelyek hiánya vagy elégtelensége miatt, rosszul felszerelt kapaszkodókért és az említett törvény más áthágásaiért, azt követelve, hogy a tulajdonosokat naponta négyezer dollárra büntessék meg mindaddig, míg ki nem javítják a hibákat.

Az elmarasztaló ítéletektől való félelmükben sokan peren kívül megegyeztek a lengyel születésű férfival, aki így több ezer dollárt keresett két év alatt.

A Los Angeles Times nem tudta elérni Molskit, mivel külföldön tartózkodik, amint azt ügyvédje, Thomas E. Frankovich közölte a lappal. A Frankovich ügyvédi irodát egyébként úgyszintén megvádolta Rafeedie bíró, mégpedig azzal, hogy félrevezeti a bíróságot, és megtiltotta nekik, hogy újabb pereket indítsanak a bíróság engedélye nélkül.

Egy másik bíróság áprilisban már elutasította, hogy újratárgyalja a pert az Evergreen ellen. Azonban a fellebbezési bíróság 28 bírójából kilencen más véleményt fogalmaztak meg.

A bíróságnak joga van megvédeni magát a komolytalan perektől - érvel Peter Eliasberg, az Amerikai Polgári Szabadságokért Unió észak-kaliforniai szervezetének ügyvédje. Ezt azonban, mint mondja, ritkán szabadna használni.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását