2024. május 6. - Ivett, Frida

Kisvasút az Országgyűlésben

Az idei turisztikai szezonról és a kisvasutak helyzetéről beszéltek a képviselők hétfőn, napirend után az Országgyűlésben.Nagy Jenő (MSZP) elmondta: a hazai turisztikai ágazat továbbra is jól teljesít, mindazonáltal Magyarországon is csökken a vendégéjsza
2008. november 17. hétfő 23:32 - Hírextra
Rámutatott: a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 1,3 százalékkal csökkent január-szeptemberben, az előző év azonos időszakához képest.

Mint mondta, a külföldi látogatók tekintetében a küldő országok közül Németország, Ausztria és Nagy-Britannia továbbra is őrzi vezető szerepét, és kedvező tendencia, hogy emelkedik a brit vendégek itt töltött éjszakáinak száma.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a belföldi turizmusban egyre népszerűbb az üdülési csekk. A Balatont érintve kifejtette: a korábbi 80-20 százalékról 50-50-re változott a külföldi és a belföldi vendégek aránya.

Válaszában Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára elmondta: ha kicsit nagyobb időtávban nézzük a folyamatokat, akkor azok azt mutatják, hogy a turizmusunk idén is jól teljesít.
Gulyás József (SZDSZ) a kisvasutak finanszírozásáról beszélt napirend utáni felszólalásában. Mint mondta, évről évre probléma a kisvasutak működtetése, és az ahhoz szükséges források előteremtése.

Közölte, hogy tudomása szerint az idén nem kaptak forrásokat a kisvasutakat működtetők. Azt javasolta, hogy legyen ez ügyben a tárcák között együttműködés.

Keller László válaszában közölte: a földművelésügyi tárcától kapott tájékoztatás szerint 2007-ig évente 100-200 millió forintot fizettek ki a vasutak fenntartására, üzemeltetésére.

Elmondta azt is, hogy éves szinten az állami erdészeti társaságok által működtetett 12 erdei vasút 260 kilométer pályahosszon százmillió forintot meghaladó veszteséget okozott.
Mint mondta, a szaktárca tájékoztatása szerint csak három erdei vasút kap majd közvetlen költségvetési támogatást.

Ugyanakkor kiemelte, hogy sok uniós program tartalmaz pályázati lehetőségeket, amelyek segíthetik az üzemeltetőket.Keller László szerint rövid időn belül egyeztetésre van szükség azok között, akik érintettek a kisvasutak működtetésével kapcsolatban, hogy a keskeny nyomtávú vasutak ügyét mindenki számára megnyugtatóan rendezzék.

Az elnöklő Harrach Péter berekesztette az ülést, amely kedd reggel 8-kor folytatódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását