2024. május 3. - Tímea, Irma

Hevesben balos romák győztek az időközi választáson

Két baloldali kötődésű roma szervezet: a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma (MCF) és az Európai Unió Roma Ifjúságáért Egyesület (EURIE) nyerte a vasárnapi időközi megyei cigány kisebbségi önkormányzati választást Hevesben - derült ki azt követően, hog
2008. november 17. hétfő 18:15 - Hírextra
Eszerint a megye 58 településén 262 elektor (települési cigány kisebbségi önkormányzati képviselő) adta le szavazatát, amelyek közül 249 voks bizonyult érvényesnek.

A legtöbb, vagyis 104 voksot a Kolompár Orbán által vezetett MCF kapta, míg a második helyen - 88 szavazattal - a Teleki László szocialista országgyűlési képviselő nevével fémjelzett Európai Unió Roma Ifjúságáért Egyesület végzett.

A fideszes kötődésű "Lungo Drom" Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség listájára 34 elektor szavazott, míg a Roma-Magyar Művészeti Oktatási Egyesület (RMMOE) 23 voksot szerzett.

Benkár József, a Területi Választási Iroda vezetője a szavazatszámlálást követően bejelentette: mindezek alapján az MCF 4, az EURIE 3, a Lungo Drom 1, a RMMOE pedig ugyancsak egy mandátumot nyert a 9 tagú megyei testületben. A testület önfeloszlatását megelőzően a MCF 5, míg a Lungo Drom 4 mandátummal rendelkezett.

A voksolásra azt követően kerül sor, hogy 2008. július 22-én a Heves Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat kimondta feloszlatását, majd az Országos Választási Bizottság 2008. november 16-ra kitűzte az időközi kisebbségi önkormányzati választást.

A megjelölt október 21-i határidőig a "Lungo Drom" Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség, a Roma-Magyar Művészeti Oktatási Egyesület, az MCF, a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma és az Európai Unió Roma Ifjúságáért Egyesület nyújtotta be a listákat a Területi Választási Bizottsághoz.

A választás úgy történt, hogy az elektorok a négy jelölőszervezet szavazólapon szereplő listája közül egyre szavazhattak.Az időközi voksolás során megválasztott megyei cigány kisebbségi önkormányzat a választást követő 15 napon belül tartja meg alakuló ülését, ahol megválasztja elnökét és elnökhelyettesét, majd három hónapon belül megalkotja saját szervezeti és működési szabályzatát.

Hódi Sándor, az MCF Heves megyei elnöke az MTI érdeklődésére úgy vélekedett: annak köszönhetik a győzelmet, hogy "befogadóak voltak az emberek gondjai iránt", és ha módjukban állt, igyekeztek segíteni.

Szerinte a jövő fontos feladata a baloldali erők egyesítése, ugyanakkor arra kíván törekedni, hogy a megalakuló önkormányzatban minden szervezet tevékeny részt vállalhasson a cigányság problémáinak orvoslásából - mondta az MTI-nek Hódi Sándor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását