2024. április 27. - Zita

Obama jó üzlet

Nem csupán eszmeileg, hanem anyagilag is részesülni kívánnak Barack Obama megválasztásának marketing-sikeréből Martin Luther King örökösei.
2008. november 15. szombat 14:26 - Hírextra
November 4. óta ugyanis óriási lett a kereslet az olyan pólók, poszterek és egyéb árucikkek iránt, amelyeken az új elnököt a 40 éve meggyilkolt polgárjogi vezető oldalán ábrázolják. "Van egy álmom, hogy változás jön" (I have a dream that change is gonna come) - olvasható a trikókon.

A mondat második fele Sam Cooke néhai soul-énekes 1963-as dalára is utal, amely a fekete mozgalom egyik himnusza lett. Mindezekhez azonban a család nem adott hozzájárulást, és Isaac Newton Farris jr, Martin Luther King unokaöccse, az atlantai nonprofit King Center vezetője szerint dollár százezrekre vagy akár milliókra is igényt tarthatnak.

"Ez bizonyára sokat hoz a konyhára egyeseknek. Nem akarunk senkit sem megakadályozni abban, hogy törvényesen gyarapodjon, de nem engedhetjük meg, hogy nevünkkel visszaéljenek" - szögezte le Farris.

Obama, mint az Egyesült Államok első megválasztott afro-amerikai elnöke, éppen augusztus 28-án, Martin Luther King történelmi "Van egy álmom" (I have a dream) kezdetű beszédének 45. évfordulóján fogadta el a demokrata párti elnökjelöltséget a denveri országos konvención. Ráadásul 2009. január 20-i beiktatása egy nappal a nemzeti ünnepnek számító Martin Luther King-emléknap után esedékes.

Bár Obama elnökké választása bizonyos értelemben valóban King álmának beteljesülését jelenti, a polgárjogi harcos lelkész imázsának kereskedelmi kiaknázása azonban jogi lázálomba torkollhat. Az ügyet csak bonyolítja, hogy az engedély nélküli King-Obama emléktárgyakat többnyire utcai árusok terjesztik.

Martin Luther King képei, írásai, a róla készült hang- és filmfelvételek az örökösök szellemi tulajdonát képezik, éppen ezért ezek bármilyen felhasználásához az érettségi dolgozatoktól a tv-dokumentumfilmekig az ő engedélyük szükséges. Maga a Nobel-békedíjas polgárjogi vezető is előrelátó volt, mert már életében szerzői jogvédelem alá helyezte több beszédét. Ezzel szemben Obama megválasztott tisztségviselő, így imázsa és szavai köztulajdonnak számítanak, ezért minden engedély nélkül felhasználhatók.

Az atlantai King-központ, amely bevételeit King beszédeiből készült lemezek, a tiszteletes arcképével díszített képeslapok, kalendáriumok és más emléktárgyak eladásából szerzi, évente átlagosan nettó 800 ezer dollárral (168 millió forint) gyarapodik. 1999-ben az alapítvány beperelte a CBS tv-csatornát egy olyan videó forgalmazásáért, amely felhasznált részleteket a "Van egy álmom"-beszéd filmfelvételéből. A bíróság a központnak adott igazat, végül a felek között peren kívüli megállapodás született.

A mostani üggyel kapcsolatban King egyik fia, Dexter úgy nyilatkozott, hogy "elegáns megoldásra törekszenek". Ugyanakkor sokan vannak, akik a King-család tagjait "agresszív pénzéhséggel" vádolják. Jelenleg Dexter King bátyjával, Martin Luther King III-del, valamint a szintén lelkészi pályára lépett húgával, Bernice-szel pereskedik édesanyjuk, a 2006-ban elhunyt Coretta King naplója megjelentetése körüli vita miatt. Dexter ugyanis a publikáció mellett van, testvérei viszont ellenzik azt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását