2024. április 29. - Péter

A múzeum maradjon múzeum!

Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke pénteken nyílt levélben kérte Sofronie Drincec Nagyvárad és Bihar ortodox püspökét, hogy őrizzék meg annak az épületnek az eredeti rendeltetését, amely az Ady-múzeumnak ad otthont.
2008. november 14. péntek 20:15 - Hírextra
Az MTI bukaresti irodájához eljuttatott közlemény emlékeztet arra, hogy a nagyváradi Ady-múzeum épületét az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása során az ortodox egyháznak ítélték, amely szeretné azt mielőbb használatba venni.

A nagyváradi ortodox püspökség hosszas pereskedés után kapta vissza a helybéliek által csak Müllerájként emlegetett egykori kávézót, amely a magyar költő egyik kedvenc helye volt. Itt rendezték be a költő személyes tárgyait bemutató Ady-múzeumot, amelyet 1957-ben alapítottak.

Korábban a KREK tárgyalásokat kezdeményezett az épület megvásárlásról, de az ortodox egyház jelezte, hogy az ingatlan nem eladó.

Nyílt levelében Tőkés azt írja: Nagyváradot magyar nyelvterületen "a Holnap városaként" emlegetik, és ez a megtisztelő cím Ady Endrének köszönhető. Felidézte: a költő hat társával együtt A Holnap címmel antológiát adott ki kerek száz esztendővel ezelőtt a pezsgő szellemi élete miatt az akkoriban "Pece-parti Párizsként" ismert Nagyváradon. Rámutatott: ezt az antológiát a modern magyar irodalom kiindulópontjaként emlegetik az irodalomtörténészek.

A református püspök hangsúlyozza: az Ady emlékének szentelt múzeum 1957-es alapításától kezdve egyfajta kegyhellyé vált a városlakók és az Ady zsenije előtt hódolók számára. Ezért arra kéri az ortodox püspököt, hogy tartsák meg az épület jelenlegi funkcióját, mert az nem csupán az etnikumközi megértés nagyszerű gesztusa lenne részükről, hanem "az egyre inkább szekularizálódó világunk homogén terét megtörő, egyre kisebb számú szent tereink megóvása érdekében is történne" - olvasható a levélben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását