2024. április 26. - Ervin

Ellentomdások az IMF hitellel kapcsolatban

A Fidesz szerint Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szavai között feltűnő az ellentmondás; Szijjártó Péter, a párt szóvivője azt követően közölte ezt az MTI-vel, hogy az IMF főigazgatója csütö
2008. november 13. csütörtök 20:55 - Hírextra
A Fidesz-szóvivő közleménye szerint Gyurcsány Ferenc azon kijelentésein, miszerint "a hitelszerződést várhatóan november elején fogjuk majd megkötni", illetve "több napba vagy több hétbe is beletelhet, mire megszületik a szerződés", bizonyára Dominique Strauss-Kahn is "nagyon elcsodálkozott".

Mindezek alapján világos - írta Szijjártó Péter -, hogy a magyar kormánynak fogalma sincs az ország eladósításának folyamatáról. Hozzáfűzte: az IMF vezetője és Gyurcsány Ferenc szavai közötti feltűnő ellentmondás a bizonyíték a kormányfő teljes alkalmatlanságára. "Ezek után kíváncsian várjuk a még mindig titkos szakértői jelentés nyilvánosságra hozatalát" - zárta közleményét a szóvivő.

"Amit a kormány mond, az helyes" - szögezte le az IMF vezetője csütörtöki internetes sajtótájékoztatóján az MTI azon a kérdésére, létezik-e külön hitelszerződés, illetve meg tudja-e erősíteni a magyar kormány azon közlését, hogy ilyen nincs.

"Van egy megállapodásunk a kormánnyal, ez a kialakított program, amely nyilvános, valamint a szakértői jelentés, amely szintén nyilvánosságra kerül napokon belül" - mondta. Hozzátette, hogy az IMF saját szakértői jelentésének befejezéséhez még néhány napra szükség van, de "még ezen a héten vagy a következő hét elején elérhető lesz mindenki számára".

Strauss-Kahn elmondta: a magyar kormány erős gazdasági programot tervezett a pénzügyi zavarokra válaszul, és az IMF támogatta a programot a 12,3 milliárd eurós hitelkerettel. Ez a program "a kormányzati kiadásokat és a bankszektort érintő intézkedésekre koncentrál, amelyeknek központi szerepük van a bizalom és a magyarországi pénzügyi piacok normális működésének helyreállításához". A program célja a pénzügyi szektor stabilitásának helyreállítása és a gazdasági felépülés feltételeinek megteremtése.

Az IMF főigazgatója hangsúlyozta: a program külön figyelmet fordít a népesség legsérülékenyebb csoportjaira, "például az alacsony jövedelmű nyugdíjasok juttatásai védettek". Ezenkívül "Magyarországon viszonylag jó szociális juttatások vannak, amelyek szintén enyhíteni fogják ezen intézkedések szociális hatásait".

Mint hangsúlyozta: jelentős a kihívás a bizalom helyreállításával és a gazdaság növekedési pályára való visszatérésével kapcsolatban, de a jelen gazdasági program és a kormány szilárd szándéka garantálni fogja a sikert.

Arra a kérdésre, hogy az IMF ajánlotta-e fel a segítséget, vagy a magyar kormány folyamodott érte, azt felelte: az IMF feladata, ha gond támad, segítsen. "Elemeztük az ország helyzetét, megvitattuk a hatóságokkal, a magyar kormány szeretett volna beszélni az IMF-fel egy esetleges programról, hogy tudunk-e segíteni nekik megoldani a gazdasági helyzetet" - mondta. "Miután a magyar kormány segítséget kért, kialakítottuk ezt a programot, és biztosítjuk a finanszírozást, hogy sikeres legyen" - mondta.
Az MTI kérdésére kifejtette: az IMF legközelebb decemberben küld szakértőket Magyarországra, majd február környékén kerül sor a hitelprogram rendes felülvizsgálatára. "Nagyon szorosan nyomon fogjuk követni a kormánnyal a program teljesülését" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy romlott-e a gazdasági környezet Magyarországon, amióta az IMF jóváhagyta a hitelkeretet, úgy felelt: "ellenkezőleg, az IMF által biztosított összeg célja a piac stabilizálása volt, és a program indítása óta azt látjuk, hogy a piaci helyzet javulóban van". Mint hozzátette, a jelenlegi erőfeszítések a tartalékok növelésére, valamint a pénzpiac stabilizálására irányulnak, "szerintem a program jó úton halad, és amit megpróbáltunk elérni, azt helyesen végrehajtották".

Az IMF-főigazgató arra a kérdésre, hogy véleménye szerint a forintot érte-e olyan nagy arányú támadás, mint az angol fontot a 90-es évek elején, azt mondta: a brit gazdaság annak idején kissé más helyzetben volt, nem volt globális krízis. Most válság van, de Magyarország nem az egyetlen, amelyik ilyen kihívással néz szembe. Most az történik, hogy "a pénzügyi piacok zavarai miatt a bankok és a magánbefektetők kockázatvállalási kedve csökkent, a tőke egyfajta repatriálásának vagyunk tanúi", a hiteláramlás nemzetközileg visszaesett. "Szóval, ami a Magyarország és a világ többi része közötti kapcsolatban végbemegy, az nem nagyon tér el attól, mint ami más gazdaságok esetében történik" - mondta. Hozzátette, hogy Magyarország esetében talán egy kicsit erősebb a hatás a korábbi nagy arányú külföldi tőkebeáramlás és a magas külföldi és lakossági eladósodottság miatt, "ezért mélyebbek lehetnek a problémák". "Ezért segítünk ezzel a programmal, de Magyarország helyzete nem egyedi" - jelentette ki.

Strauss-Kahn végül az IMF alakulóban levő szerepe kapcsán kifejtette: ha a cél az ilyen válságok megelőzése, akkor egy korai, pontosabb vészjelző rendszerre lesz szükség, ennek pedig részét képezik az IMF előrejelzései. Rámutatott, hogy a Valutaalapot sokan bírálták, amiért tavaszi előrejelzése a világgazdaságra és Magyarországra nézve is túlságosan borúlátó volt, "de az IMF-nek lényegében igaza volt".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását