2024. május 9. - Gergely

Vita a nyugdíjról és a csládi pótlékról

A családi pótlék és a nyugdíjak jövő évi emelése ügyében nem ért egyet a két nagy párt: az MSZP csak 2009. szeptember 1-jétől növelné az infláció mértékével a családi pótlékot, és ekkortól léptetné életbe a nyugdíjkorrekciót is, a Fidesz viszont nem ért e
2008. november 12. szerda 15:11 - Hírextra
A 2009-es költségvetést megalapozó törvényekhez benyújtott szocialista módosítókból az derül ki, hogy az MSZP 2009. szeptember 1-jétől a 4,5 százalékos várható infláció mértékével emelné a családi pótlék összegeit.

Szocialista módosító indítvánnyal kerülnének be a 2009-es költségvetést megalapozó törvények passzusai közé a 13. havi nyugdíjra vonatkozó új szabályok is. Eszerint jövő évtől ezen ellátásra nem lesznek jogosultak a 62 éves nyugdíjkorhatárt be nem töltött, öregségi jellegű ellátásban részesülő személyek. Továbbra is jogosult lesz a 13. havi nyugdíjra a korhatár alatti rokkantsági, valamint hozzátartozói, baleseti hozzátartozói nyugellátásban részesülő személy.

A 13. havi nyugdíj összege 2009-től maximum 80 ezer forint lesz.
A Fidesz által beadott módosító indítványokból viszont az derül ki, hogy az ellenzéki párt már január 1-jével növelné a családi pótlékot. Indokai szerint a családi pótlék emelésének ideiglenes felfüggesztése méltánytalan a gyermeket nevelő családokkal szemben. A tervezett elcsúsztatott emelés 14 milliárd forintos megtakarítást jelentene a költségvetés számára, ez az összeg szerintük azonban nem áll arányban az elhalasztott emelés társadalmi kárával.

A Fidesz azt is javasolja még, hogy kerüljön ki a törvényből az a passzus, amely a nyugdíjkorrekciós célú emelés elhalasztását írja elő jövő szeptember 1-jére. Szerintük, ha fél éves késéssel vezeti be a kormány a külön korrekciós emelést, akkor 970 ezer embertől átlagosan, fejenként 15 ezer forintot vesznek el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását