2024. április 28. - Valéria

Ratkó díj a neves irodalomtörténésznek

A Hangsúly Művelődési és Művészeti Alapítvány kuratóriuma Elek Tibor irodalomtörténésznek ítélte oda az idén a Ratkó József-díjat; a költőről elnevezett irodalmi-művészeti elismerést a kitüntetett december 1-jén Nyíregyházán veszi át - közölte Antall Istv
2008. november 12. szerda 11:03 - Hírextra
A tizenöt esztendeje alapított díjjal az ország keleti feléhez kötődő, de műveikkel a provincializmus fölé emelkedő, európai értékeket teremtő alkotók munkásságát ismerik el - emelte ki.

A civil kezdeményezésre létrejött díjat, amely a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés határozata alapján 2006-tól a Nyírség egyik legrangosabb irodalmi-művészeti kitüntetése, korábban Balázs József író, Nagy Gáspár, Aczél Géza, Szöllősi Zoltán és Vári Fábián László költő vehette át.

Az idei kitüntetett Elek Tibor irodalomtörténész, esszéíró, kritikus, szerkesztő Nyíregyházán született, Nagykállóban érettségizett, s a debreceni egyetemen szerzett bölcsész diplomát. Gimnáziumi tanárként, majd könyvtári osztályvezetőként - mostani lakóhelyén - Békés megye irodalmi életének meghatározó személyisége, főszerkesztője a Bárka című folyóiratnak, s négy éve szerkeszti a romániai Aradon megjelenő Irodalmi jelen című folyóirat kritikai rovatát is. Rendszeresen publikál hazai és határon túli irodalmi lapokban, fő kutatási területe a kortárs magyar irodalom - határoktól függetlenül. E témában számos művet, tanulmányt jelentetett meg.

A Hangsúly Művelődési és Művészeti Alapítvány az 1983 novemberében indított, a Magyar Rádió Nyíregyházi Stúdiója által sugárzott, Ratkó József költő kezdeményezésére született Hangsúly című rádiós irodalmi műsor hagyományait őrzi. Az akkori hatalom folyamatos támadásait túlélt műsor Szabolcs megye, valamint a határon túli felvidéki, kárpátaljai és erdélyi területek irodalmi alkotószabadságának kiteljesedését segítette egészen 1995 őszéig.

Akkor kikerült a műsor a nyíregyházi rádió adásidejéből, s a Hangsúly egykori munkatársai azóta - az első ízben 1993-ban kiadott - Ratkó-díjjal támogatják a régióban a szabad alkotómunka további erősítését.Tavaly nyáron a nyíregyházi stúdió is megszűnt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását