2024. április 23. - Béla

Elkészült a kisebbségi ombudsman vizsgálata a rendőrségnél

Kemény megfogalmazásokat tartalmaz, sok helyen komoly problémákra hívja fel a figyelmet az a vizsgálati jelentés, amelyet a kisebbségi ombudsman végzett a rendőrség működéséről; a kisebbségi biztos a vizsgálat alapján a rendőri vezetésnek, a rendészeti mi
2008. november 7. péntek 14:18 - Hírextra
Kállai Ernő ombudsman még április elején jelentette be, hogy átfogó vizsgálatot indít a rendőrség és a kisebbségek kapcsolatáról.

A több mint fél éven át tartó vizsgálat a rendőrség és a kisebbségi csoportok közötti konfliktusok kezelésére, a toborzási gyakorlatra, annak társadalmi hatására, a humánpolitikai változásokra, a vezetők, parancsnokok kiválasztására, valamint az igazoltatási gyakorlatokra, a kisebbségi nyelvek használatának lehetőségére és az állomány képzésének minőségére fókuszált.

A nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa a már elkészült jelentés tartalmáról az MTI-nek pénteken nem kívánt bővebb információkat elárulni, mindössze annyit mondott, "súlyos problémákra is fény derült". Kállai Ernő annyit mondott, a vizsgálat eredményét - várhatóan az országos rendőrfőkapitánnyal közösen - kedden sajtótájékoztatón ismertetik.

Az MTI az országgyűlési biztos hivatalának egyik munkatársától pénteken úgy értesült, az ombudsman a rendőri vezetés, a rendészeti miniszter és a kormány számára megfogalmazta ajánlásait, és a problémákra való felhívással azt szeretné elérni, hogy létrejöjjön az a garanciarendszer, amely a kisebbségi jogok érvényesülését, az emberi méltóság tiszteletben tartását, valamint az egyenlő bánásmód követelményeinek betartását biztosítja a rendőri ügyintézésben és eljárásokban.

Az ombudsman olyan javaslatokat is megfogalmaz, amelyek elősegíthetik az erőszakos cselekmények elleni eredményes és hathatós fellépést úgy, hogy azok maradéktalanul megfeleljenek a jogállami követelményeknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását