2024. április 30. - Katalin, Kitti

Száz éves az Antik Gyűjtemény

Novemberben ünnepli századik születésnapját a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye; az évforduló alkalmából különleges színházi bemutatóval, kamarakiállítással, költő- és kardalversennyel, zenés rendezvényekkel is várják a közönséget - tájékoztatta a mú
2008. november 6. csütörtök 18:07 - Hírextra
Száz évvel ezelőtt, 1908 novemberében került a Szépművészeti Múzeumba egy 135 darabból álló antik szobrászati együttes, amely megalapozta a ma már több mint öt és félezer műtárgyat őrző Antik Gyűjtemény gazdag anyagát - idézte fel közleményében Lévay Zoltán kommunikációs osztályvezető-helyettes.

A múzeum novemberi centenáriumi rendezvényeivel azonban nem csupán az évfordulóra kívánja felhívni a figyelmet, hanem szeretné azt is bemutatni, hogy milyen szerepe van ma a magyar kultúrában az antik művészeti hagyománynak.

A november 18-án induló programsorozat első eseményeként a Nemzeti Színház beavatószínházi estjének ad otthont a múzeum, ahol Euripidész Oresztész című drámáját - a premier előtt három nappal - Alföldi Róbert rendező, a darabot újrafordító Karsai György klasszika-filológus és Térey János költő, valamint a darab szereplői együtt mutatják be.

November 25-én és 26-án Ösztönzők - klasszika archaeológia és ókortudomány címmel rendeznek konferenciát, amelyen elismert külföldi és magyar szakemberek ismertetik szakterületük új eredményeit és módszereit, az Antik Gyűjtemény egy-egy műtárgyáról levonható új következtetéseket.

November 25-én nyílik Az évszak műtárgya sorozat következő kamarakiállítása: Symposion Makedóniában. Az egyik leggazdagabb észak-görögországi sír válogatott ezüst- és bronzedényeiből összeállított kiállítás a thesszaloniki Régészeti Múzeum nagyvonalú ajándéka az Antik Gyűjtemény centenáriumára.

November 27-én, Orpheusz éjszakáján különböző művészeti ágak képviselőit látja vendégül a Szépművészeti Múzeum. A látogatók például ekkor ismerkedhetnek meg a Zeneakadémiával közösen meghirdetett kardalversenyre beérkezett pályaművekkel, amelyeket az Euripidész Oresztészéből fönnmaradt kardaltöredék fölhasználásával komponáltak a zeneszerzők.

Lesz költőverseny is, amelyen az Antik Gyűjtemény műtárgyaira írt rögtönzések hangzanak el Kiss Judit Ágnes, Szabó T. Anna, Kőrizs Imre, Lator László, Nádasdy Ádám és Várady Szabolcs részvételével. Kapcsolódások címmel pedig Horváth Judit, Komoróczy Géza, Krasznahorkai László, Radnóti Sándor, Ritoók Zsigmond és Tatár György olvassa fel írását az ókorról, antik művészetről, művekről.

Orpheusz éjszakáján a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói kalauzolják az ókorba a látogatókat az Antik Gyűjtemény kiállítótermeiben, és ezen az estén mutatják be azt a film-monológot, amelyet Jeles András rendezett Krasznahorkai László írásából: Hova nézel (a milói Vénusz értelmezéséhez).

A Márvány Csarnokban a görög népzenét játszó Sirtos együttes lép fel. Az emeleti kerengőn nyílik az ókori kézművesek utcája, ahol többek között az ékszerkészítést, az edényfestést, a szövést és a textilnyomást is kipróbálhatják a vállalkozó kedvűek. Az ínyenceknek pedig görög ételkülönlegességekből és borokból kínálnak kóstolót ezen a rendhagyó éjszakán a Szépművészeti Múzeumban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását