2024. április 26. - Ervin

Európa jól válaszolt a válságra

Európa eddig jó válaszokat adott a pénzügyi válságra, az Egyesült Államok azonban továbbra is problémákkal küzd - mondta Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök csütörtökön Budapesten az MTI kérdésére.
2008. november 6. csütörtök 12:05 - Hírextra
Továbbra is bizalomhiány tapasztalható a piacon, ezért általánosabb megoldásra van szükség, mint az egyes pénzintézetek megsegítése. Európa eddig jó úton haladt, az Egyesült Államoknak azonban továbbra is problémái vannak - hangsúlyozta Fredrik Reinfeldt a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadása után az MTI kérdésére.

A politikus kiemelte: a pénzügyi válságon még nem vagyunk túl, ezért nem akarja megjósolni, hogy meddig tarthat a folyamat.

Fredrik Reinfeldt szerint a jelenlegi helyzetben garantálni kell a lakossági betéteket, forrásokat kell biztosítani azoknak az intézményeknek, amelyeknek pénzre van szükségük a válság miatt, segítséget kell adni a bankszektornak, és át kell alakítani a problémával küzdő bankok szerkezetét.

Európának közösen kell cselekednie a pénzügyi válságban, de ezzel együtt a helyi sajátosságokat is figyelembe kell venni - tette hozzá.

A Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásában a kormányfő hangsúlyozta: az angolszász piaci elgondolást és a közép-európai erős szociális rendszert egyesítő svéd modell nagyon hosszú ideig jól működött, a fejlődés azonban megtorpant az 1990-es években. A 2006-ban hatalomra került kormánynak az a célja, hogy egy új svéd modellel ismét növekedés következzen be - fűzte hozzá

Ez az elgondolás négy alappillérre épül, ezek közé tartozik a béreket sújtó adók csökkentése, a foglalkoztatás ösztönzése, ezen belül a nagyon fiatalok és az idősebbek segítése az álláskeresésben - mondta Fredrik Reinfeldt.

A svéd miniszterelnök magyarországi útján tárgyal Gyurcsány Ferenc kormányfővel.
Magyarországon körülbelül száz nagyobb svéd vállalat van, amelyek összesen mintegy 12.000 embert foglalkoztatnak. A rendszerváltozás óta ezek a cégek körülbelül egymilliárd eurót fektettek be Magyarországon. A svéd-magyar kereskedelem folyamatosan fejlődik, és az elmúlt öt évben ötven százalékot meghaladó növekedést mutatott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását